Sign In

Влада Републике Српске донијела одлуку о додјели једнократне помоћи свим пензионерима

Објављено:

​​Влада Републике Српске донијела је данас, у Бањалуци, на 192. сједници, одлуку о додјели једнократне помоћи свим пензионерима.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће пензионери који имају пензију у висини до просјечне пензије, односно до 366 КМ, добити једнократну помоћ у износу од 100 КМ, а пензионери чија је пензија у висини до просјечне плате до 850 КМ ће добити 50 КМ а остали који имају већу пензију од просјечне плате ће примити 30 КМ. 

"Ова одлука превазилази раније планове да једнократну помоћ добију само пензионери са најмањим примањима, односно дошли смо до повољније одлуке да ће једнократна помоћ бити исплаћена свим пензионерима у зависности од њихових мјесечних примања", истакла је предсједница Цвијановић.

Она је најавила да ће редовна пензија бити исплаћена 10. септембра, а након неколико дана, највјероватније око 20. септембра биће исплаћена и једнократна помоћ. Процјењује се да ће за исплату ове једнократне помоћи бити потребно око 17 милиона КМ.

Предсједница Цвијановић изјавила је да је пензионерска популација високо на листи приоритета Владе, која је у протеклом периоду имала веома добру сарадњу са својим партнерима.

"Од јануара 2016. године превели смо исплату пензија на трезор чиме смо направили први велики корак који значи загарантовану редовност исплате. Нема ишчекивања датума исплате и нема вишеседмичних исплата као у претходном периоду", рекла је предсједница Цвијановић.

Премијер Српске напоменула је да је у неколико наврата пензија била исплаћивана и два-три дана прије рока, што потврђује да Српска има капацитет да извршава своје обавезе. 

Након састанка са предсједником Удружења пензионера Српске Радом Ракуљем и предсједником Одбора Народне скупштине за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Илијом Стеванчевићем, као и сједнице Владе на којој је разматрано унапређење положаја пензионерске популације, предсједница Цвијановић је рекла да су јавне финансије доведене у ред и да нема буџетских проблема. 

"У вријеме након кризе и на почетку мандата ове владе имали смо 66 одсто пуњење из доприноса за пензионо осигурање, а данас имамо 80 или 85 одсто пуњења из доприноса, што показује да солидно стојимо, да имамо стабилне приходе. Већ неко вријеме, двије или двије и по године, прикупимо више средстава него што је планирано, што значи да је материјална основа Републике боља", навела је предсједница Цвијановић.

Она је додала да је рађено и на јачању материјалне основе и да се кроз неколико корака, односно два пута кроз редовна, а остало кроз ванредна усклађивања пензија дошло до тога да укупно повећање износи скоро 20 одсто. 

Предсједница Цвијановић је поручила да је Влада Српске и даље опредијељена да се пензионерском популацијом, као једном од најугроженијих, бави на одговоран начин, а један вид подршке је управо једнократна новчана помоћ. 

Она је подсјетила да је почетком године договорено да се средином године, након анализе буџета, донесе одлука о једнократној новчаној помоћи за пензионере, што се данашњом одлуком и реализује. 

Премијер Српске додала је да је разговарано и о додатним мјерама подршке пензионерима, који имају одређене захтјеве, а о којима ће се Влада изјашњавати у складу са законским могућностима. 

"Те иницијативе се односе на неку другу подршку, било да је ријеч о огреву или субвенционисању електричне енергије. Остаје да се тиме бавимо у наредном периоду", истакла је предсједница Цвијановић. 

Према њеним ријечима, Влада је успјела да реагује и према свим другим категоријама, те да је успјела да повећа аграрни буџет са 60 на 71 милион КМ, као и да су уведена нека нова социјална права попут накнаде од 405 КМ за незапослене породиље, а први пут су уведене цивилне инвалиднине од 100 КМ мјесечно. 

"Успјели смо да ријешимо и проблем демобилисаних бораца. Њих је сада око 600 који имају 65 година старости, а нису имали минимум 15 година осигураног стажа. Све то показује да су наше финансије у реду и буџет стабилан и да се ситуација значајно поправља", истакла је предсједница Цвијановић. 

Састанку и сједници Владе присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је изразио је захвалност Влади Српске што је имала сензибилитета и нашла простора за исплату једнократне помоћи свим пензионерима у Српској.

Он је истакао да овај потез Владе одражава стабилност која је успостављена посљедњих неколико година, те захвалио предсједници Владе Жељки Цвијановић што је у консултацијама са Народном скупштином и предсједником Републике успјела да стабилизује фискални систем. 

"Посљедњих 16 мјесеци имамо повећање бруто домаћег производа /БДП/, што није резултат исељавања, како то неки економсити желе представити, већ резултат повећања индустријске производње од 5,7 одсто и рекордне покривености увоза извозом", рекао је предсједник Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да одлука Владе Српске о једнократној помоћи пензионерима говори о одговорности и озбиљности власти Српске према популацији која је кроз свој минули рад допринијела развоју Републике Српске.

Савановић је након данашње сједнице Владе Српске, рекао да ова власт од почетка даје приоритет пензионерима и да ће то чинити и убудуће.

"Ово је добра мјера која шаље снажну поруку грађанима Републике Српске колико бриге и поштовања имамо према овој популацији", истакао је министар Савановић.

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да је Влада испунила приједлог пензионера да сви добију једнократну помоћ, а не само они са најнижом пензијом. 

Ракуљ је захвалио премијеру Жељки Цвијановић на разумијевању пензионерских проблема и агажовању на њиховом рјешавању. 

Према његовим ријечима, око 260.000 пензионера добиће ову помоћ. 

Он је позвао пензионере који пензију примају из других држава да се пријаве најближој пословници Фонда ПИО да би се правовремено добили подаци о њиховим примањима и тиме расподијелили у одређене групе. 

Ракуљ је рекао да пензионери очекују помоћ и у вези са набавком огрева за пензионере са најмањим примањима. 

Предсједник Одбора за праћење стања у области пензијско-инвалидског осигурања Народне скуптине Републике Српске Илија Стеванчевић захвалио је Влади која је испунила своје обећање о додјели једнократном помоћи, не само онима са најнижом пензијом, него свим пензионерима. 

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске у посљедњих пет година показала добру вољу да пензионерима помогне тако што је њихов социјални положај побољшала, "па је тако 2015. године доста храбро исплату пензија пренијела на трезор и тако зауставила кредитно задужење Фонда ПИО". 

Стеванчевић је изразио очекивање да ће се овај тренд наставити, те да ће општине и градови више помагати пензионерима, који су их градили.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.