Sign In

Одржана прва јавна расправа о Нацрту закона о електричној енергији

Објављено:

​Данас је у Бијељини, у просторијама Подручне привредне коморе, одржана прва у низу јавних расправа о Нацрту закона о електричној енергији.

Помоћник министра за електроенергетику у Министарству енергетике и рударства Републике Српске Милан Баштинац. је том приликом рекао да ће Закон о електричној енергији, који је у процедури усвајања у Републици Српској, обезбиједити за крајњег потрошача већу сигурност у снабдијевању и могућност одабира снабдјевача електричном енергијом.

"За произвођаче електричне енергије закон ће значити могућност да се појаве на отвореном тржишту и продају струју по већој цијени, на берзама електричне енергије, омогућиће већу профитабилност и већу могућност за даље инвестрање у самим производним предузећима", нагласио је помоћник министра Баштинац.

Он је истакао да доношењем овог закона Република Српска само стаје у ранг са осталим земљама у окружењу и ЕУ.

Навео је да је доношење овог закона до краја године у складу са уговором и обавезама према Енергетској заједници за југоисточну Европу и пут ка либерализацији тржишта електричне енергије у Републици Српској.

Један од учесника јавне расправе, вршилац дужности директора предузећа "Електро-Бијељина" Васо Арсеновић, рекао је да ће овај закон у основи заиста да уреди тржиште енергије на подручју Републике Српске.

"Имаћемо тачно дефинисано раздвајање произвођача, дистрибутера и снабдјевача електричном енергијом, гдје ће по тржишним принципима, као што је пракса у цијелој Европи, функционисати и тржиште енергије Републике Српске", навео је Арсеновић.

Он је оцијенио да је најважније то да ће се јасно знати који су послови дистрибутера, а који снабдјевача електричном енергијом, и да ће се формирати одређени пул произвођача који ће по реалним тржишним принципима снабдијевати све потрошаче у Републици Српској.

Арсеновић је навео примјер Хватске, гдје је отварање тржишта омогућило да купци имају и нижу цијену електричне енергије.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о електричној енергији 27. септембра и у току је јавна расправа о овом закону, како би биле обављене најшире консултације заинтересованих органа и организација, научних и стручних институција.



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.