Sign In

Улагања у енергетски сектор приоритет Владе РС

Објављено:

Министар идустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је данас у Требињу да је Влада Републике Српске одлучна да инвестирању у сектор енергетике да посебан значај и да то задржи као свој најважнији приоритет.

Он је након састанка са руководством Електропривреде Републике Српске истакао да овај привредни субјект остварује велике резултате и да је један од главних и најважнијих стубова привредног развоја Српске.

 „Од Елекетропривреде очекујемо да и у наредним годинама буде способна да буде најснажнији ослонац Српској, али и да буде носилац великих инвестиција које су у току и као и оних планираних“, рекао је министар Ђокић подсјећајући да је политика Владе РС да заједнички радимо на побољшању пословања и смањењу трошкова пословања како би на крају године имали што бољи  финансијски резултат.

Он је напомену да је на данашњем састанку са руководством ЕРС-а потврђена одлучност Владе и овог предузећа да се инвестиције у пројекат изградње ХЕ Дабар реализује.
 
 „За 15 дана ћемо имати главни пројекат у потпуности завршен и можемо ићи у пуну реализацију ове инвестиције која у првој фази подразумијева изградњу тунела, затим изградњу објекта и на крају набавка постројења и опреме“, рекао је министар Ђокић, напомињући да се ради о енегетском објекту који је стратешки значајан не само за Херцеговину, већ и за цијелу Републику Српску.

Он је додао да ће се у наредним данима одлучити на који начин ће бити финасирана ова инвестиција уз ЕРС која је то већ раније преузела.

„Вриједност ове инвестиције је око 350 милиона марака зашта је потребно обезбједити и друге финасијере“, истакао је министар Ђокић и додао да су претходних дана обављени разговори са кинеском компанијом и кинеске банке,  који су показали интетрес да учествују у финасирању овог пројекта.

Према његовим ријечима, о финансирању овог пројекта, али и других пројеката у сектору енергетике који ће значајно допринијети развоју Српске, њеног привредног система и сектора енергетике, разговарано је претходних дана и са представницима Европске банке за обнову и развој.

Министар Ђокић је рекао да ће се одлучно наставити активност на изградњи вјетроелектране Хргуд на подручју општине Берковићи чијом релазацијом ће се побољшати енергетски биланси Српске.
„Ићи ћемо у директан преговарачки поступак гдје ћемо концесију додијелити ЕРС-у и она ће бити инвеститор и овог важног енергетског објекта“, рекао је министар Ђокић и додао да ће се убрзати активности око тог посла.

Министар Ђокић је у склопу посјете Требињу посјетио и Саборни храм и Владичин двор у Требињу,  гдје је разговарао са владиком захумско-херцеговачким и приморским Григоријем.

Министар Ђокић се данас састао и са руководством РиТЕ Гацко, са којим је разговоарао о пословању тог предузећа, смањењу губитака и отварању новог површинског копа за потребе рада термоелектране.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.