Sign In

Расписан конкурс „Зашто је култура (мени) важна“

Објављено:

​​„Зашто је култура (мени) важна“, тема је конкурса намијењеног ученицима средњих школа у Републици Српској, који је расписало Министарство просвјете и културе Републике Српске   у сарадњи са Републичким педагошким заводом.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић појаснила је да је oвo први пут дa сe рaсписуje овакав кoнкурс и дa je циљ конкурса афирмација и подршка ученицима који имају афинитета за умјетност.

„Ради што слободнијег изражавања и подстицања креативности код младих, ученици треба да на задату тему одговоре у потпуности из свог угла, односно поимања културе и њене важности у друштвеној заједници“, рекла је Ђаковићева.

Она је појаснила да је овај конкурс једна од активности које ће бити реализоване с циљем развоја културне писмености у заједници, односно развоја публике, као стратешког циља у култури.

„Приликом израде Стратегије развоја културе, урађена је детаљна анализа стања која је показала да је у редовном наставном плану и програму за ученике основних и средњих школа, фонд часова из области умјетности минималан, а прилику да се упознају са појединим врстама умјетности ученици имају кроз секције, тако да смо поред материјалних награда, предвидјели  и искуствене награде за ученике на које стављамо акценат“, рекла је Ђаковићева.

Награда за ученике чији радови буду изабрани у категорији ликовне и примијењене умјетности, према њеним ријечима, биће нпр. викенд у атељеу Младена Миљановића, стручно вођење кроз изложбу Музеја савремене умјетности или рад са екипом из „Бункера“.

„Најбољи начин  да се ученици укључе у сам процес стварања умјетности je да то буде у сарадњи са умјетницима“, истакла је Ђаковићева и захвалила свим културним посленицима који су исказали спремност да на овај начин подрже конкурс Министарства.

За ученике чији радови буду изабрани као најбољи у категорији драмске умјетности,  награда ће бити  присуствовање пробама представе, разрада драмског текста или концепта представе са истакнутим драмским умјетницима, карте за „Театар фест“ итд.

Ученици који буду најбољи у писању поезије имаће прилику да проведу викенд са члановима Џез поези кабареа, њихов текст ће бити уврштен у репертоар и објављен.

У области музике и филма, за ученике је обезбијеђен  улазак у студио са „Сопотом“, присуствовање снимању филма са „Визартом“ и радионица са „Аеон“ продукцијом.

„Позивам све ученике средњих школа да се афирмишу, стекну драгоцјено искуство и на један потпуно другачији начин доживе умјетност. У марту ћемо знати побједнике, након чега почињу активности“, рекла је Ђаковићева.

Конкурсом су обухваћене сљедеће категорије: ликовне, примјењене умјетности и дизајн (сликарство, скулптура, видео рад, перформанс, сценографија, илустрација, костим, дизајн плаката), умјетничка фотографија, књижевност (приповијетка/кратка прича или поезија), драмска умјетност (монолог, драмски текст или сценарио за кратки филм), филм (кратки играни, документарни, анимирани или експериментални -до 3 минуте) и музика (композиција или интерпретација).

Рок за достављање ученичких радова је 19. фебруар, након чега ће комисија изабрати у свакој категорији по три најбоља рада. Медијски покровитељ ових активности је Радио-телевизија Републике Српске.

Конкурси за доступни на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net), на страници Министарства просвјете и културе и на порталу еКултура (www.ekulturars.com).Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.