Sign In

Повучен Приједлог закона о високом образовању

Објављено:

​Влада Републике Српске је на 110. сједници, одржаној 2. фебруара ове године,  повукла Приједлог закона о високом образовању са дневног реда 16. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске, заказане за 7. фебрурар 2017. године, а  због различитих ставова јавних универзитета око кључних питања из области високог образовања која се уређују овим приједлогом.

Министарство просвјете и културе је радило на изради овог законског акта од јуна 2015. године и у његову израду укључило све заинтересоване субјекте из области високог образовања, те предложило Приједлог закона о високом образовању који је имао за циљ унапређење квалитета високог образовања, при томе посебно водећи рачуна о интересима и побољшању положаја студената.

Међутим, само седам дана пред одржавање сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој је требао бити разматран приједлог овог закона, Универзитет у Бањој Луци је Министарству просвјете и културе упутио 51 амандман на Приједлог закона о високом образовању, а Универзитет у Источном Сарајеву седам амандмана.

Прихватањем ових амандмана текст Приједлога закона о високом образовању би се концептуално у великој мјери разликовао од Нацрта закона о високом образовању, који је усвојен на 12. сједници Народне скупштине Републике Српске, одржаној у мају 2016. године.

Такође, предложеним амандманимa Универзитета у Бањој Луци урушава се концепт интегрисаног универзитета који је једна од мјера прописаних Стратегијом развоја образовања Републике Српске за период 2016-2021. године.

И поред додатних напора који су уложени од стране Владе Републике Српске и Министарства просвјете и културе у овој седмици, нису се успјели приближити ставови јавних универзитета и предлагача закона око најбитнијих питања прописаних наведеним приједлогом закона.

Министарство просвјете и културе ће у наредном периоду оставити простор универзитетима да покушају постићи договор око кључних питања прописаних Приједлогом закона о високом образовању, након чега ће донијети одлуку о даљим корацима.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.