Sign In

Лијекови

Лијекови су само једна од компоненти у одржавању и унапређењу здравља појединаца и заједнице, и незаобилазни су сегмент у превенцији, дијагностици и лијечењу болести. Ако се правилно употребљавају имају потенцијал да умање патње и унаприједе здравље и зато се налазе при врху приоритета у сваком здравственом систему. У супротном троше новчана средства, немају резултате који се очекују њиховом употребом и имају финансијске импликације за појединца и друштво у цјелини.

Политика у области лијекова, усклађена са политиком Свјетске здравствене организације, један је од циљева у реформи здравственог система Републике Српске.

Основни циљ сваког здравственог система у области лијекова је обезбиједити становништву квалитетне, сигурне и ефикасне лијекове по прихватљивим цијенама, који ће се рационално употребљавати. Обезбјеђивање и правилна употреба лијекова мора служити искључиво остваривању здравствених циљева.

Национална политика лијекова садржи смјернице како да се тај циљ постигне и пружа оквир за координацију активности свих судионика у области лијекова. Она се односи на реално и проведиво законодавство, осигурање система квалитета, испитивање и контролу квалитета, рационалну употребу, фармацеутску инспекцију, дефинисање есенцијалних лијекова, додипломску и постдипломску едукацију, мониторинг и евалуацију, информисање о лијековима, развој домаће индустрије.

 

Национална политика лијекова



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.