Sign In

Геронтолошком центру Бања Лука испоручени хигијенски и пакети заштитне опреме

Објављено:

​Геронтолошком центру Бања Лука данас су уручени хигијенски и пакети заштитне опреме за радникe и кориснике ове установе за смјештај старијих лица, које су обезбједили Влада Републике Српске и Министарство здравља и социјалне заштите.

Пакети су набављени у оквиру активности подршке установама социјалне заштите у Републици Српској за санирање посљедица пандемије вируса корона и "Хитног пројекта за COVID 19 за БиХ" у Републици Српској, а њихова вриједност је око 90.000 КМ.

Вршилац дужности помоћника министра у ресору социјалне, породичне и дјечије заштите у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Владимир Макарић изјавио је да је Влада на приједлог ресорног министарства, у оквиру "Хитног пројекта", уврстила компоненту за социјалну заштиту у Републици Српској чија вриједност је око 7,5 милиона КМ.

"Компонента за социјалну заштиту предвиђа помоћ у новчаном износу за одређене категорије корисника права на социјалну заштиту и центрима за социјални рад, као и подршку установа социјалне заштите за смјештај широм Републике Српске. Вриједност саме компоненте која се односи на пакете помоћи за установе социјалне заштите за смјештај је око милион марака", рекао је Макарић који је присуствовао испоруци пакета у Геронтолошком центру Бања Лука.

Пакети садрже заштитну опрему, попут маски, визира, заштитних одијела, затим средства за дезинфекцију, пелене и друга средства која су установама за смјештај корисника неопходна за рад, посебно у вријеме пандемије. Овакви пакети се, осим јавних установа каква је Геронтолошки центар Бања Лука, додјељују и приватнима установама за смјештај у Републици Српској.

Директор Геронтолошког центра Бања Лука Винко Лолић рекао је да је ово једна од ријетких установа у Републици Српској у коју није ушао вирус корона.

"Радили смо изузетно стручно, професинално и поштовали смо све препоруке надлежних органа. Борба против вируса корона је била изузетно скупа и морали смо да набавимо све што је потребно како би сачували и здравље запослених, али и корисника и у томе смо имали велику помоћ Владе Републике Српске, односно ресорног министарства", навео је Лолић.

Он је рекао да је данашња донација значајна и помоћи ће да се сачува здравље радника и корисника Геронтолошког центра.

Лолић је истакао су запослени радили "рударски" током пандемије, али и да су и корисници били веома дисциплиновани и поштовали све препоруке, те су први у Републици Српској вакцинисани, а одзив је био стоодстотан.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.