Sign In

У Републику Српску допремљено 25.000 доза Спутњик В за ревакцинацију

Објављено:

​У Републику Српску је данас допремљен контингент од 25.000 доза друге компоненте руске вакцине Спутњик В, намијењене за ревакцинацију становништва против вируса корона.

Пошиљку, која је стигла у складиште фирме "Крајина група", дочекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Министар Шеранић истакао је да Република Српска путем домова здравља и других здравствених установа треба да убрза не само ревакцинацију људи, већ и активности на плану вакцинације становништва Републике Српске првом дозом вакцина против вируса корона.

Он је рекао новинарима у Бањалуци да се тај процес мора убрзати да би се у неких мјесец, мјесец и по на одговарајућим вакциналним пунктовима и слично вакцинисало што више становника, с обзиром да се види да је у смислу заражених много лошија ситуација ако је у некој земљи мање вакцинисаних.

"Невакцинисани оболијевају и зато грађане, у складу са новим приливом разних типова вакцина, позивамо да се обрате домовима здравља и вакцинишу", рекао је министар Шеранић.

Он се нада да ће надлежне агенције на нивоу БиХ што прије одобрити употребу ове вакцине, те додаје да се од здравствених установа тражи да своје капацитете максимално искористе како би процес вакцинације ишао што брже.

"Када је ријеч о укупној вакцинацији, на терен смо испоручили око 188.000 прве дозе, а око 102.000 грађана је ревакцинисано. У ове податке не убрајамо наше грађане који су вакцинисани у Србији, те апелујемо и даље да то пријаве својим породичним љекарима. Тиме бисмо имали потпуније податке и лакше доносили будуће мјере, а све је битно и када је ријеч о одлукама које ће други доносити према нама", каже министар Шеранић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.