Sign In

Отворена Лабораторија за форензичку токсикологију

Објављено:

​У оквиру Завода за судску медицину Републике Српске у Бањалуци данас је отворена Лабораторија за форензичку токсикологију за чије опремање је Завод обезбиједио око 400.000 КМ.

Лабораторију су свечано отворили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Завода Жељко Каран. 

Министар Шеранић је рекао да је отварањем ове лабораторије  комплетиран развој судске медицине у Републици Српској.

Он је навео да хемијско-токсиколошка лабораторија прије свега ради скрининг процедуре, али и процедуре у вези са доказивањем присуства наркотика и алкохола у организму. Лабораторија је финансирана из средстава Завода за судску медицину Републике Српске, подсјећа министар, а ова инвестиција добила је подршку ресорног министарства.

Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран рекао је да је Завод у протеклих 12 година развијан корак по корак - од могућности вјештачења судских списа и обављања обдукција, отварања хистопатолошке лабораторије, опремања обдукционе сале мобилним рентгеном, развоја форензичке антропологије, до формирања ДНК лабораторије.

Каран је објаснио да ће се ова лабораторија бавити токсиколошком анализом посмртних остатака, али и доказивањем присуства алкохола, дроге и психоактивних супстанци у организму, на захтјев појединаца, институција или послодаваца.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци Ранко Шкрбић истиче да је Завод за судску медицину Републике Српске, формирањем ове лабораторије, постао најразвијенија институција те врсте у регији.

"Ово је једна од наставних база Медицинског факултета и задовољство нам је да Завод може данас на једном мјесту пружити ову врсту услуге, не само студентима, већ дипломцима, докторантима и специјализантима из области судске медицине и токсикологије", истакао је Шкрбић.

Он је рекао да Лабораторија има велики значај, не само за Завод, већ и за Министарство здравља, Министарство правде, МУП Републике Српске, те појединце и фирме у погледу предупређења злоупотребе дроге и алкохола.

Отварању Лабораторије присуствовали су и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић и директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.