Sign In

Четири болнице сертификоване као пријатељи беба

Објављено:

​Четири болнице у Републици Српској, укључујући Универзитетски клинички центар Републике Српске у Бањалуци, завршиле су процес сертификације у оквиру пројекта "Болнице пријатељи беба", а до краја године ће тај процес бити завршен и у преосталих шест болница, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

"Када је ријеч о промоцији дојења, важно је рећи да 99 одсто породиља прихвати иницијативу да доји, што је врло важно, јер дојење представља основну храну и лијек за новорођенче", рекао је министар Шеранић приликом посјете Клиници за гинекологију и акушерство УКЦ која је прије три године акредитована као болница-пријатељ беба.

Министар Шеранић је нагласио да је овај пројекат врло важан за квалитет здравствене заштите породиља и новорођенчади, те навео да је дојење један од првих корака у превенцији гојазности.

У посјети Универзитетском клиничком центру Републике Српске, заједно са министром, била је и представник УНИЦЕФ-а у БиХ Ровнак Кан, која је навела да је дојење најбоља инвестиција коју новорођенче може добити од мајке.

"Посебно је важно да мајке од самог рођења доје дјецу, јер тиме преносе на своје дијете имунитет. Доказано је да су дјеца која су дојена мајчиним млијеком много здравија од дјеце које се хране адаптираним формулама", рекла је Кан.

Она је подсјетила да на овом пројекту заједно раде УНИЦЕФ у БиХ, Институт за јавно здравство Републике Српске, Универзитетски клинички центар Републике Српске, те Агенција за сертификацију, акредитацију и унапређење здравствене заштите Републике Српске.

"Поносни смо што је УКЦ први акредитован као болница по мјери беба и служи као модел", истакла је Кан и подсјетила да је од 1. до 7. августа Свјетска недјеља дојења, када је потребно уложити додатне напоре да се што више говори о значају дојења.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Владо Ђајић рекао је да је ова сертификација још један доказ да ова установа ради по европским и свјетским стандардима.

"Нама циљ нису само градња болнице и набавка опреме, него је наш приоритет едукација кадра и наставићемо с тим. Примјењују се сви свјетски стандарди када је ријеч о породиљама и дојиљама", додао је Ђајић.

Он је напоменуо да су у току припреме регулативе да буде отворена прва банка хуманог млијека у Републици Српској, за шта су средства обезбијеђена у оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", чији је покровитељ предсједник Републике.

Приликом данашње посјете УКЦ, гости су посјетили Породилиште и одјеле Клинике за гинекологију и акушерство гдје су породиље. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.