Sign In

Већи додатак на дјецу и накнада родитељу-његоватељу

Објављено:

Износи права на додатак на дјецу у овој години биће повећани за око 20 одсто у односу на дасадашњи износ, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Тачније, додатак на прворођено, другорођено и четврторођено дијете, умјесто досадашњих 97,20 КМ износиће 117 КМ. Истовремено, додатак на трећерођено дијете биће повећан са досадашњих 140,40 КМ на 169 КМ, док ће додатак за осјетљиве категорије дјеце попут дјеце са сметњама у развоју и дјеце корисника права на додатак за туђу његу и помоћ износити 208 КМ, умјесто досадашњих 172,80 КМ.

„То је резултат недавне Одлуке Владе Републике Српске којом је, у складу са Законом о дјечјој заштити, основица за утврђивање висине права на додатак на дјецу и права на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу утврђена у проценту од 100 одсто од најниже плате у Републици Српској у 2022. години и за 2023. годину износи 650 КМ. По истом основу, износ права на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу у овој години биће повећан са 540 КМ на 650 КМ", истиче министар Шеранић.

Право на додатак на дјецу и право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу се, подсјећамо, исплаћују посредством Јавног фонда за дјечију заштиту, а за ова повећања у буџету Фонда планирано је додатних око 10,4 милиона КМ.

Подсјећамо да су од почетка 2022. године у примјени измјене Закона о дјечјој заштити којима су уведена нова и унапређена ранија права из дјечије заштите: по први пут је уведено право на додатак на дјецу за прворођено дијете, значајно су повећани износи осталих додатака на дјецу, накнада за опрему за новорођенче је удвостручена, а накнада за родитеља-његоватеља је увећана четири пута, односно до износа најниже плате у Републици која је тада износила 540 КМ.

Министар Шеранић наводи да су све ове мјере дио опредјељења Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите да се пружи подршка дјеци и породицама, као и да се побољшава њихов материјални положај. 

Како истиче, права из области социјалне, породичне и дјечије заштите у Републици Српској се константно унапређују и проширују.  

 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.