Sign In

Омогућена психо-социјална подршка грађанима у пандемији вируса корона

Објављено:

Поводом конференције о пружању психолошке подршке становништву у вријеме пандемије и помоћи раду професионалаца у установама социјалне и здравствене заштите, вршилац дужности помоћника министра здравља за ресор социјалне, породичне и дјечије заштите Владимир Макарић истакао је спремност система да се прилагоди и адекватно реагује на пандемију вируса.

"За похвалу је начин на који су установе социјалне заштите прилагодиле своје пословање у складу са ситуацијом, односно испоштовале епидемиолошке мјере и обављале послове прописане законом да се не би наштетило крајњим корисницима", рекао је Макарић.

Он је навео да је пројектом "Психосоцијална подршка у вријеме COVID 19 пандемије", који проводе ресорно министарство и Друштво психолога у сарадњи са УНИЦЕФ-ОМ у БиХ и Владом Шведске, пружена техничка и стручна подршка радницима у центрима за социјални рад, установама социјалне заштите и крајњим корисницима погођеним пандемијом, са посебним акцентом на дјецу.

Вршилац дужности помоћника министра здравља за ресор здравствене заштите Милан Латиновић рекао је да лијечење и збрињавање обољелих током пандемије не би било потпуно успјешно без планског рјешавања проблема пацијената на плану менталног здравља.

Он је додао да је, уз то, била битна и социјална подршка грађанима током пандемије, али и промоција заштитних мјера, уз разне врсте едукација.

Предсједник Управног одбора Друштва психолога Републике Српске Сања Радетић Ловрић сматра да је овдашња друштвена заједница, упркос објективним лимитима, показала спремност у суочавању са психолошким и другим проблемима и изазовима које је донијела пандемија вируса корона.

Ловрићева је рекла новинарима у Бањалуци да се Република Српска на том плану јако добро снашла и остварила добру побједу.

Она је нагласила да је у Српској много урађено када је ријеч о пружању психосоцијалне подршке становништву усљед пандемије.

"Ти резултати су сада невидљиви, али донијеће корист друштвеној заједници и људима са којима је рађено. Пандемија ће сигурно оставити посљедице, али за сада се не може егзактно о томе говорити јер се и даље прикупљају одговарајући подаци", рекла је Ловрићева.

Она је навела да је, појавом првог случаја вируса у Српској, на позив ресорног министра Алена Шеранића почело пружање подршке становништву, те да су обављене консултације у смислу исправног ђеловања да не би долазило до панике.

Ловрићева је рекла да су на том плану, понашајући се одговорно, велику улогу одиграли и медији, пружајући људима истините информације о пандемији.

Она је додала да је важну улогу одиграо и бесплатни анонимни телефон за пружање психолошке подршке на који су се јављали бројни становници који су због пандемије осјећали анксиозност и депресију, преживљавали стрес, имали паничне нападе, различите врсте страхова и друга неповољна психолошка стања.

"Сасвим је нормално да се послије тешких искустава доживе таква стања, али најкорисније је да се позове стручно лице и заједнички и ефикасно ријеши нечији проблем. Наши корисници су у том смислу имали добра искуства и данас су опорављени, те јачи и чвршћи за суочавање са неким другим животним недаћама", рекла је Ловрићева.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.