Sign In

Усвојен нови Закон о обавезном здравственом осигурању

Објављено:

Народна скупштина Републике Српске усвојила је, на 35. посебној сједници, нови Закон о обавезном здравственом осигурању.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да се доношењем Закона о обавезном здравственом осигурању у знатној мјери уређује шири обим права осигураних лица приликом остваривања права на здравствену заштиту на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

Посланици су подржали приједлог овог закона који је резултат заједничког рада Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Фонда здравственог осигурања и бројних удружења, организација и стручне јавности, који су се укључили у обликовање овог законског рјешења кроз квалитетну стручну расправу. Тиме је овај закон прилагођен потребама грађана, струке и савременог здравственог система. 

Образлажући приједлог овог закона, министар Шеранић је прецизирао да се њиме унапређује систем здравственог осигурања у Републици Српској, а одређена законска рјешења другачије и прецизније дефинишу и уређују.

Он је у том смислу навео да се проширени обим права односи се на основ за обрачун накнаде плате у случају привремене спријечености за рад осигураника који је оболио од малигне болести, као и за рад осигураника чије је дијете обољело од малигне болести. Основ за обрачун плате у овим случајевима предложеним текстом Закона повећан је са 70 одсто на 100 одсто. Истим обим права предложен је и за труднице и добровољне даваоце ткива, органа и ћелија.

Он је навео да су предложеним законом знатно проширена права у вези са болничком здравственом заштитом, па право на пратњу другог лица на болничком лијечењу, поред дјеце до 15 година код којих постоји медицинска индикација, имају и дјеца до 18 година.

"У случајевима предвиђеним законом право на пратњу другог лица на болничком лијечењу имају и лица старија од 18 година којима је утврђена потпуна пословна неспособност или над којима је продужено родитељско право", рекао је министар Ален Шеранић.

Министар Шеранић је додао да је један од разлога за доношење Закона о обавезном здравственом осигурању и ослобађање обавезе плаћања партиципације све дјеце узраста до 18 година, што представља и усклађивање са новим Законом о здравственој заштити.

У складу са проширењем права дјеци узраста до 18 година, проширена су и права из области стоматолошке здравствене заштите, а утврђује се и шири обим права из обавезног здравственог осигурања лицима обољелим од ријетких болести.

Овим Законом прописан је и начин финансирања дијагностичке процедуре и утврђено право трудницама код којих постоје медицинске индикације на плаћени неинвазивни пренатални тест.

Претходно су усвојени нови Закон о здравственој заштити, као и Закон о здравственој документацији и евиденцијама у области здравства, који заједно са Законом о обавезном здравственом осигурању чине сет нових закона у области здравства у Републици Српској. 

Претходни Закон о  здравственом осигурању Републике Српске усвојен је још 1999. године и претрпио је бројне измјене. Нови Закон ступа на снагу осам дана након објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.