Sign In

Здравственим установама у Српској 11 тона заштитне медицинске опреме

Објављено:

Свјетска здравствена организација /СЗО/ донирала је 11 тона заштитне опреме за здравствене установе у Републици Српској, од чега је око пола милиона хирушких маски.


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић захвалио је СЗО и њеној канцеларији у БиХ на вриједној донацији која ће бити распоређена у све здавствене установе у Српској.

Министар Шеранић је рекао да је ријеч о личној заштитној опреми која се троши убрзано с обзиром на обавезе које здравствени радници имају сходно контроли инфекције у здравственим установама и сходно чињеници да се ова опрема користи и у другим установама, прије свега колективног смјештаја.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић каже да је ријеч о вриједној опеми која ће омогућити да здравствени радници буду заштићени приликом рада са пацијентима или лицима за која се сумња да су позитивна на вирус корона.

"Институт са улогом заштите јавног здравства у Српској има за циљ, прије свега, превенцију. Лична заштитна опрема води ка томе да зауставимо вирус да не дође у контакт са особама, односно здавственим радницима, али и другим особама и да на тај начин спречавамо његово ширење", рекао је Зљековић.

Он је додао да предстоји велика борба са вирусом корона и да му је драго да је СЗО препознао рад Министарства здравља и социјалне заштите Српске, али и свих институција, на борби против вируса корона.

Шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски рекао је да би ова количина здравствене опреме, уколико се наставе садашњи трендови када је ријеч о пандемији вируса корона, могла да се исцрпи за око три мјесеца.

Он је ракао да је, с обзиром на повећан број обољелих у региону, Европи и Централној Азији, неопходно учинити све да се помогне да се смањи пристисак на здравствене установе, љекаре и друге медицинске раднике.

Осим онога што чине здравствене институције, каже Олшавски, грађани БиХ морају да поштују одређене мјере да би заштитили себе, али и да би помогли здравственим установама и другим институцијама када је ријеч о заштити од вируса корона.

Олшавски је поручио да здравствени радници треба обољеле да изолују, тестирају, лијече и збрињавају, откривају њихове контакте и стављају их у карантин, а да грађани треба да поштују физичку дистанцу, носе заштитне маске, одржавају личну хигијену и избјегавају мјеста на којима се окупља већи број људи. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.