Sign In

Излазак на Лондонску берзу је велики плус за Републику Српску

Објављено:


Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је излазак на Лондонску берзу велики плус за Републику Српску, јер је ријеч о једној од најзначајнијих берзи на свијету. Она је оцијенила успјешном и чињеницу да су понуђене обвезнице Републике Српске на међународном тржишту прихватили купци широм свијета, из Европе, САД, Азије.

Министарка је навела да се Република Српска на Лондонској берзи задужила у складу са одлуком Народне скупштине Републике Српске, која је донесена у децембру прошле године, а којом је планирано дугорочно задужење обвезницама на међународном тржишту, дугорочно задужење обвезницама на домаћем тржишту, краткорочно задужење, те дугорочно задужење кредитима, као и максимални рокови и максимална каматна стопа.

"Новац обезбјеђен на Лондонској берзи биће кориштен за покриће дефицита који је због повећаних потреба здравства и економских посљедица пандемије остварен у прошлој години, иако је прије тога буџет годинама био у суфициту. Обезбјеђена средства ће бити кориштена за Компензациони фонд, првенствено за здравство и за ублажавање негативних посљедица пандемије на привреду, те за подршку грађанима", изјавила је министарка финансија.

Она је подсјетила да је Република Српска прије три године успјешно извршила продају обвезница на Бечкој берзи, при истим условима, што је доказ да држи рејтинг, без обзира на негативан економски утицај короне, те да је оцијењено да има стабилно економско окружење. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.