Sign In

Министарка Видовић у интервјуу за СРНУ изјавила да се од половине године очекује привредни опоравак

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, изјавила је да ће негативан утицај вируса корона највјероватније потрајати и у првој половини ове године, али да се послије тога, посебно након спровођења вакцинације становништва, очекује постепени привредни опоравак, док се потпуни опоравак очекује у 2022. години.

Министарка је у интервјуу за новинску агенцију „СРНА" истакла да ће приоритет у 2021. години и даље бити очување здравства, привреде, радних мјеста и редовних исплата пензија, социјалних и других давања. Најавила је да ће у овој години у фокусу бити  растерећење рада, те да ће бити спроведена нова фискализација.

"Привреди ће на располагању бити нешто више од 450 милиона КМ, што директно из буџета, што из Компензационог фонда и путем Гарантног програма. Такође, настојаћемо да помогнемо у сарадњи са одређеним међународним факторима који нуде повољне кредите за привреду", рекла је министарка у интервјуу.

Она је напоменула да је пројектовани раст БДП-а Српске у овој години 2,6 одсто, али да очекује већи раст, уз истовремено планирање у области економије, прије свега привреде и запошљавања за вријеме након пандемије вируса корона.

"Морамо правити концепцију да привреда има што већи раст и да се тада што више покрене, да дође до веће потрошње, спољнотрговинске размјене и производње. Дакле, циљ ће бити јачање привреде и запошљавање, нарочито младих у покушају да они не одлазе у иностранство, већ остају у Српској", рекла је Видовић.

Она је истакла да се од почетка 2021. године смањују или укидају одређена непореска давања и таксе, због чега ће у буџету бити 10 милиона КМ мање.

"Тај новац ће се прелити у џепове привредника и грађана, што је и био циљ. Такође, наставићемо са смањењима нефискалних давања и крајем године, након одговарајућих анализа, кренућемо у процес растерећења рада, односно смањења пореза и доприноса уз идеју да уведемо и порез на дивиденду", рекла је министарка.

Она је напоменула да је на том плану битно и спровођење Закона о факторингу који ће бити промовисан цијеле ове године, јер је користан за мале привреднике и послодавце у смислу бржег, јефтинијег и једноставнијег доласка до обртних и средстава за набавку опреме. Оцијенила је да ће то у великој мјери допринијети ликвидности привреде.

Министарка Видовић је изјавила да се поготово у кризним ситуацијама мора радити на већој пореској дисциплини, јер када привредници редовно плаћају обавезе друштво може да адекватно реагује и помогне им и путем субвенција, што је рађено у Српској, а што ће бити и убудуће.

"Ове године намјеравамо да реализујемо пројекат нове фискализације. Планирамо, у марту или у априлу, да се у парламенту усвоје законска рјешења у вези с тим и да се крене у њихово спровођење. Желимо нови фискални систем који ће отклонити постојеће малверзације и у оквиру којег ће се информације о приходу преносити у Пореску управу у реалном времену. Овај пројекат доста кошта, али све то ће ићи на терет буџета и привредници неће ништа плаћати. Задржаће фискалне касе, само ће у њима бити други софтвер и имаћа мање трошкове за интернет", навела је Видовић.

Говорећи о кредитном аранжману са ММФ-ом, она је подсјетила да до сада није дошло до договора, јер Српска не прихвата ставке које значе пренос надлежности са њеног на ниво БиХ. Истакла је да је Српска дала одговарајућа рјешења на све захтјеве ММФ-а који се односе на пренос надлежности, односно, да се то може одрадити и без преноса надлежности у складу са законима који вриједе у БиХ и Српској. Она је поручила да Српска и без ММФ-овог кредита има изворе финансирања, те да је нашла изворе потенцијалног задуживања.

Министарка је рекла да је се Република Српска ове године планира задужити 845 милиона КМ, али да Република истовремено враћа 576 милиона. "То значи да је наше нето задужење око 270 милиона", навела је Видовић и додала да Српска уопште није пред банкротом, те да је једна од најмање задужених земаља у региону. "На крају ове године, са поменутим задужењем од 845 милиона КМ, Српска ће бити задужена 46,2 одсто", рекла је Видовић.

Она је оцијенила да је протекла година у Српској због пандемије била врло тешка, изазовна и непредвидива, али да је јако успјешно завршена с обзиром на то да је буџет био стабилан и ликвидан, а здравствени систем је функционисао и обезбједио неопходну његу обољелима. „Спровођењем бројних и корисних мјера, те знатним улагањима у сарадњи са привредницима и социјалним партнерима, успјело се када је ријеч о помоћи привреди и одржавању постојећег броја радних мјеста", истакла је министарка финансија.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.