Sign In

Нови рок за верификацију старе девизне штедње од 15. марта до 15. маја

Објављено:

Министарство финансија Републике Српске обавјештава лица која до сада нису извршила верификацију старе девизне штедње, а чија средства су била депонована у банкама са сједиштем на територији БиХ и за које је обавеза враћања пренесена на Републику Српску, да то могу да ураде од 15. марта 2022. године у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ).

Законом дефинисани износ старе девизне штедње који треба исплатити Република Српска је 774,9 милиона КМ, од чега је верификовано 667,5 милиона КМ (што представља 86,14%) и преостаје за верификацију 107,3 милиона КМ (што представља 14%).

Имајући у виду чињеницу да сви власници старе девизне штедње још нису верификовали своје потраживање, на основу Уредбе о поступку верификовања потраживања и  готовинских исплата по основу рачуна старе девизне штедње у Републици Српској отворен је нови рок за верификацију од 15. марта 2022. до 15. маја 2022. године.

За захтјеве који буду поднесени у предвиђеном року, верификација ће бити извршена под идентичним условима који су до сада имали власници старе девизне штедње, а у складу са законима и подзаконским прописима.

До сада је у Републици Српској верификовано 667,5 милиона КМ старе девизне штедње која се односи на 55.194 лица. Од тога је у готовини исплаћено 84,3 милиона КМ, чиме је у цјелости исплаћена штедња за 23.131 лице. За преостали износ верификоване штедње су емитоване обвезнице у износу 583,2 милиона КМ.

Све доспјеле обавезе по основу емитованих обвезница Република Српска уредно извршава.

Од укупне обавезе по емитованим обвезницама у износу 623,4 милиона КМ доспјело је и исплаћено штедишама 594,8 милиона КМ, а преостаје за измирење 28,52 милиона КМ. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.