Sign In

Одржана планирана аукција трезорских записа Републике Српске

Објављено:

Министарство финансија Републике Српске је данас посредством Бањалучке берзе успјешно на аукцији продало 34,43 милиона КМ вриједне шестомјесечне трезорске записе Републике Српске, уз каматну стопу 2,2%. На аукцији је понуђено 25.000 хартија од вриједности, али је постигнута каматна стопа утицала на одлуку да се прихвати понуђени износ.

Емисија трезорских записа планирана је Буџетом Републике Српске и врши се у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске и Одлуком о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2023. годину. У складу са задуживањем врши се и отплата доспјелих дуговања, која се врши редовно по доспијећу.

Јавни дуг Републике Српске на дан 31.3.2023. године је 34,6% БДП-а и најмањи је јавни дуг у Републици Српској од њеног постојања. Горња граница јавног дуга је 55% БДП-а. Укупан дуг на исти дан, који чине и спољњи и унутрашњи дуг (укључујући дуг Републике Српске, дуг општина и градова, јавних предузећа и ИРБ-а, те фондова социјалне сигурности) је 41,1% БДП-а, а горња граница је 60% БДП-а. Наведени подаци показују да Република Српска није презадужена и да ће све доспјеле обавезе, како према кредиторима, тако и према свим буџетским корисницима извршити на вријеме и у складу са планираним буџетом.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.