Sign In

Ребаланс усмјерен ка становништву и привреди

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске, Зора Видовић, изјавила је, гостујући у Централним вијестима Алтернативне телевизије, да је утврђен Ребаланс буџета који је додатно проширен са 358 милиона марака и сада износи 4 милијарде 382 милиона марака, те да су средства углавном усмјерена на становништво и привреду.

Основни разлози ребаланса су инфлаторна кретања и промјене на приходној и расходној страни, истакла је министарка, наводећи да је у Ребалансу планирано повећање плата у јавном сектору, за шта ће бити издвојено додатних 55,7 милиона, а за пензије 10 одсто и то је укупно повећање постојећег буџета за 90 милиона КМ.

„Повећали смо и сва борачка давања за десет одсто и то је додатних 17,3 милиона и социјалну заштиту смо исто повећали за 10 одсто и то је негдје око 4,5 милиона", навела је министарка и додала да су инвестиције повећане за 90 милиона КМ, те да је планирана ставка од 50 милиона КМ која би требала служити за једнократна давања угроженим категоријама као што су социјални случајеви, борци, пензионери и омладина.

Министарка финансија се осврнула и на одлуку Владе Републике Српске о повећању минималне плате која сада износи 650 КМ, те истакла да је ово реална слика у овом тренутку и да ће се ићи ка даљем повећању у будућем периоду.

Говорећи о стању у привреди, она је навела да је Република Српска у прошлој години имала рекордан извоз и да је покривеност увоза извозом у једном моменту износила 92 одсто, али да се сада извозници суочавају са проблемима у набавци сировина и енергената, те да се у наредном периоду већа пажња мора усмјерити за подршку извозно оријентисаним привредним субјектима.

Министарка је истакла да су Ребалансом повећане субвенције привреди, те да је планиран износ за 40 милиона већи од планираног буџета за 2022. годину. Од поменутог износа само 23 милиона КМ се односи на повећање субвенција пореза и доприноса у сврху повећања плата. Она је најавила да ће сваком привредном субјекту који повећа плате својим радницима бити враћен дио за који је повећана плата.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.