Sign In

Усвојен Приједлог Програма јавних инвестиција за период 2021 до 2023 година

Објављено:

Влада Републике Српске усвојила је на својој 103. сједници Програм јавних инвестиција Републике Српске за период 2021. до 2023. година који садржи информације о инвестиционим пројектима у имплементацији (пројекти за које су обезбијеђена или је извјесно да ће бити обезбијеђена финансијска средства и чија је реализација у току или треба да почне), као и о пројектима које су надлежна министарства/институције исказала као приоритетне али за чију реализацију у моменту израде документа нису обезбијеђена финансијска средства.

У периоду 2021-2023. година у Републици Српској уговорене су инвестиције у износу од 909,2 милиона KM и односе се на пројекте у имплементацији. Као приоритетне потребе без обезбијеђених извора финансирања, посматрајући до највише седам најприоритетнијих пројеката министарстава/институција са Прелиминарне листе приоритетних пројеката, исказане су додатне инвестиције у износу од  3,8 милијарди КМ.

Анализа секторске структуре инвестиција у имплементацији показује да су највеће инвестиције у секторе енергетике, здравства, саобраћајне инфраструктуре и пољопривреде (81,94% укупних инвестиција), а слиједе сектори избјеглица и расељених лица, те просторног уређења и екологије.

Највеће учешће у финансирању уговорених инвестиционих пројеката у периоду 2021-2023. година имају ино средства у укупном износу од 547,1 милиона КМ или 60,18% (кредити – 426,2 милиона КМ и грантови – 120,9 милиона КМ), док  домаћа средства по свим основама учествују у износу од 362,0 милиона КМ или 39,82% (буџетска средства, властита средства учесника у реализацији пројеката, домаћи кредити).

Од приоритетних пројеката без обезбијеђених извора финансирања са Прелиминарне листе приоритетних пројеката, најзахтјевнији пројекти су из области енергетике – укупно 1,7 милијарди КМ или 45,10% и саобраћаја и веза - укупно 1,4 милијарди КМ или 35,83%.

Начин прикупљања информација о пројектима je у посљедњих неколико година унапријеђен. ПИМИС информациони систем за идентификацију, праћење и управљање пројектима чији је администратор Министарство финансија, је у примјени од 2013. године, а уведен је у сва министарства и републичке управе које послују самостално. Програм јавних инвестиција Министарство финансија израђује на основу података из електронских образаца које институције подносе кроз ПИМИС систем.

У циљу свеобухватне евиденције инвестиционих пројеката у Републици Српској, која би омогућила поузданије резултате анализа које се врше у сврху припреме Програма јавних инвестиција, ПИМИС систем  је закључно са 2019. годином уведен у све општине и градове у Републици Српској. Министарство финансија је, у сарадњи са Министарством управе и локалне самоуправе, организовало и провело обуку за кориштење ПИМИС система за именоване особе из свих јединица локалне самоуправе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.