Sign In

Усвојен сет закона за повећање плата и измјене и допуне закона о порезу на доходак и доприносима

Објављено:

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је задовољна чињеницом да су посланици у Народној скупштини Републике Српске једногласно подржали сет од шест закона којима се повећавају плате у здравству, образовању, култури, правосуђу и полицији. Измјенама закона које уређују ову област, планирано је повећање плата у здравству за шест одсто, а у осталим областима 5 одсто. За ове измјене укупно до краја године треба бити обезбјеђено 30,4 милиона КМ.

Министарка Видовић је, у обраћању посланицима, навела да је усвајање сета закона за повећање плата планирано на реалним основама и у складу са расположивим буџетом. Она је најавила могућност даљег повећања плата када се до краја ове године и у идућој сагледају приходи, те када за то буду створени реални услови.

Осим сета закона којима се уређује повећање плата и побољшање материјалног положаја свих радника у Српској, на сједници Народне скупштине Републике Српске су усвојени и Закон о измјенама Закона о порезу на доходак и Закон о допуни Закона о доприносима.

Циљ допуна Закона о доприносима је да се спријечи сива зона у Српској, појаснила је министарка финансија, наводећи да је примјећена пракса да одређени послодавци пријављују раднике на четири часа, а да радници раде цијело радно вријеме или дуже, а да се плаћају доприноси само на пола минималне плате. Она је додала да основица за плаћање доприноса мора бити најнижа плата, без обзира на колико часова је радник пријављен. Министарка је изјавила да се на основу ових допуна закона очекује повећање прихода по основу доприноса у укупном износу од 20,3 милиона КМ, од чега ће у буџету Републике бити повећани приходи за 11,5 милиона КМ, који се односе на допринос за пензијско и инвалидско осигурање.

Усвојеним приједлогом закона о измјенама Закона о порезу на доходак прописано је да се износ основног личног одбитка повећава са 6.000 КМ на 8.400 КМ на годишњем нивоу, односно са досадашњих 500 КМ на 700 КМ на мјесечном нивоу. "Повећава се и износ личног одбитка за издржаване чланове породице са досадашњих 900 КМ на 1.800 КМ на годишњем, односно са досадашњих 75 КМ на 150 КМ на мјесечном нивоу по издржаваном члану породице, што представља повећање од 100 одсто", рекла је министарка образлажући законско рјешење. Она је навела да право на умањење основице пореза на доходак за износ основног личног одбитка имају сви запослени у Републици Српској.

"Повећањем основног личног одбитка са 500 КМ на 700 КМ мјесечно и личног одбитка за издржаване чланове породице са 75 КМ на 150 КМ мјесечно, укупан губитак буџета Српске на годишњем нивоу износиће око 211 милиона КМ", додала је она и навела да би бруто домаћи производ Српске до краја ове године требало да износи 4,5 одсто.

По основу повећања дохотка који је неопорезив омогућено је додатно повећање плата, истакла је министарка Видовић и подсјетила да је Влада Републике Српске донијела и одлуку и о повећању најниже плате у Републици Српској, која ће од јуна износити 540 KМ. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.