Sign In

Усвојена Одлука о додатној мултилатералној компензацији као дио мјера за подршку пословној заједници

Објављено:

С циљем повећања ликвидности привреде и превазилажења посљедица предузетих мјера за сузбијање ширења обољења COVID-19, Влада Републике Српске је, на приједлог Министарства финансија и Бањалучке берзе, утврдила Одлуку о спровођењу додатне мултилатералне компензације и цесије у Републици Српској, која би била организована 19.05.2020. године.

Мултилатерална компензација је скуп повезаних платних трансакција између учесника којима се међусобно измирују обавезе и наплаћују пријављена потраживања. Овај процесом се одвија посредством Бањалучке берзе. На тај начин се ослобађају ликвидна средства која су значајна свим пословним субјектима, посебно онима који су претрпили економску штету због посљедица изаваних појавом пандемије.

Кроз двије мултилатералне компензације које су спроведене у 2020. години (фебруару и априлу) компензовано је око 67 милиона КМ, а исказана је и велика заинтересованост привредних друштава да на овај начин стимулишу новчане токове, који су значајно успорени усљед епидемиолошке ситуације.

У складу са Законом о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије, додатна мултилатерална компензација биће организована посредством Бањалучке берзе 19.05.2020. године, за системски одобрене неоспорене новчане обавезе које су доспјеле до 01.05.2020. године. Обавезе за компензовање се пријављују у периоду од 14.05. до 19.05.2020. године.

У 2020. години је планирано шест мултилатералних компензација, а до краја године требало би да буду организоване још у јуну, августу, октобру и децембру 2020. године - линк.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.