Sign In

Министар Голић разговарала са замјеником директора Зарубежњефта

Објављено:

​Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић одржала је видео састанак са замјеником генералног директора „Зарубежњефта“ за прераду и продају Игором Шелкуновом и генералним директором Рафинерије нафте Брод Анатолијем Караљусом.  На састанку се, између осталог, разговарало о тренутним активностима у Рафинерији Брод као и плановима за наредни период. Представници руског инвеститора су обавијестили министра Голић да у Рафиниерији нафте Брод није било отпуштања радника нити смањења плата због поремећаја на тржишту због пандемије. Они су истакли да су сва предузећа у оквиру Нестро групе предузела неопходне мјере на заштити здравља радника, те да су набављене довољне количине заштитних и дезинфекционих средстава, те да у овом тренутку нема обољелих радника.  

Директор Рафинерије Брод Анатолиј Караљус је обавијестио министра Голић да су радници Рафинерије у протеклом периоду радили на демонтажи старих линија Рафинерије, које се нису користиле дуги низ година те на заштити постојеће опреме и уређаја. Такође, извршена је обука 18 радника за рад са природним гасом као и 5 радника за рад са грађевинским скелама. Караљус је истакао да је Рафинерија развила и нову дјелатност – услужно складиштење нафтних деривата, захваљујући чему је омогућен и извјестан раст плата запослених. Он је најавио и почетак производње битумена у Рафинерији нафте Брод, нагласивши да су опрема и постројења припремљени и да се очекује испорука сировина.  
Министар Голић је подсјетила на значај који ова предузећа имају за развој привреде у Српској и изразила  очекивања да ће кроз реализацију започетих и планираних пројеката побољшати укупан пословни амбијент у Српској. Она је похвалила и изградњу четири мале соларне еклектране у кругу Рафинерије и нагласила да ће Министарство, као и досад, пружити пуну подршку свим активностима која доприносе очувању радних мјеста и привредног амбијента и побољшању животне средине. 
Игор Шелкунов је упознао министра Сребренку Голић да радови на гасификацији Рафинерије теку планираном динамиком и да очекују да ускоро почне полагање цјевовода испод ријеке Саве, што је услов за полагање мреже у кругу Рафинерије.  Он је рекао да ће Рафинерија у децембру почети користити гас као енергент, што ће значајно допринијети квалитету ваздуха и животне средине у цјелини. 

Представници руског инвеститора су најавили почетак изградње гасно-компресорских станица и пуштање у промет компримованог гаса у периоду фебруар-април 2021 године.
Учесници видео састанка су нагласили досадашњи висок степен међусобне сарадње и изразили очекивања да ће тако бити и у будуће.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.