Sign In

Министар Рајчевић на самиту у Београду: Српском националном корпусу су потребне што веће интеграције

Објављено:

Министар за научнотехнолиошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић учествовао је протеклог викенда у раду Самита српске омладине и студената Балкана "Синергија као кључ успјеха" у Београду и том приликом поручио да су српском националном корпусу потребне што веће интеграције.

-Те интеграције се, прије свега, односе на оне компетенције које су потребне човјеку у 21. Вијеку, а то су вјештине из реда науке, истраживања, дигиталне писмености, свега онога о чему говоримо када је ријеч о човјеку 21. вијека. Дакле, то је оно што ми желимо да видимо и са лијеве и са десне стране Дрине и мислим да је у том смислу у протеклих седам-осам година заиста урађено много - рекао је Рајчевић.

Он се захвалио премијерки Србије Ани Брнабић што је препознала жељу Републике Српске да активно сарађује са Владом Србије по свим битним националним питањима и додао да ће искуства Србије много значити Српској.

-Говорим, наравно, о изградњи научнотехнолошког парка у Бањалуци, који ће бити дио јединствене научноистраживачке мреже коју ћемо формирати сигурно у догледној будућности - рекао је министар Рајчевић и истакао да нема никакаве препреке да се студенти у региону додатно интегришу у заједничке студенске асоцијације, да не дође до додатних интеграција високо школских установа и да је то оно чему треба заједнички тежити.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Радован Јалић изјавио је да је веома битно да студенти Србије, Републике Српске и студенти Срби из региона што више сарађују како би се побољшала и сарадња држава.

Предсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић захвалио се организаторима самита, рекавши да је изнесено низ приједлога који ће допринијети побољшању високог образовања.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.