Sign In

Милуновић Српски народ дао огроман допринос сламању фашизма

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић поручио је да су Срби показали да су слободарски народ који је дао значајан допринос у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

Обраћајући се данас на Бањ брду код Бањалуке поводом обиљежавања 80 годишна од Дана устанка против фашизма, Милуновић је рекао да одаје признање и свим припаднициома других народа који су појединачно учествовали у устанку против фашизма 1941. године.

"Без обзира на то што је историја прошлог система говорила о томе да је то био заједнички устанак и заједнички отпор свих наших народа, то није тачно", каже Милуновић.

Милуновић је напоменуо да је српски народ страшно страдао на овим просторима.

"У Бихаћу су прије Другог свјетског рата Срби били већински народ, а за само неколико дана убијено је у Гаравицама око 14.000 Срба. Сада су Срби у Бихаћу статистичка грешка", указао је Милуновић.

Он је рекао да се исто десило и у Шушњару код Санског Моста, гдје је побијено 5.500 Срба, те да је и велики број Срба убијен у Доњој Градини, док је у Старом Броду на Дрини убијено 6.000 Срба.

Милуновић је истакао да је у НДХ убијено 74.642 дјеце која су била евидентирана, али се претпоставља да је тај број далеко већи.

Он је подсјетио да је устанак почео као резултат масовног страдања српског становништва под НДХ на српским подручјима Дрвара, Грахова, Козаре и Грмеча.

"Српски народ није имао избора већ се организовано и одупро најмрачнијој фашистичкој сили - усташама, које су по српским селима на почетку приводиле најугледније Србе, стријељали, клали и убијали, мучили или протјеривали за Србију", рекао је Милуновић.


Обиљежавању овог догађаја присуствовали су министар енергетике и рударства Петар Ђокић и министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, представници града Бањалука, представници СУБНОР-а града Београда и Србије, те СОБНОР-а Црне Горе.

Вијенце палим борцима НОР-а код споменика на Бањ брду положиле су делегације Владе Републике Српске, Амбасаде Руске Федерације у БиХ, СУБНОР-а Републике Српске и града Бањалука, СУБНОР-а Србије и СОБНОР-а Црне Горе, СУБНОР-а Лакташа, Модриче и Градишке, Борачке организације града Бањалука, бањалучке Градске организације породица погинулих бораца и несталих цивила, Трећег пјешадијског /Република Српска пука. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.