Sign In

Министар Ђокић у Сарајеву разговарао са министрима Кошарцем и Џиндићем

Објављено:

​Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић састао се данас у Сарајеву са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем и министром енергије, рударства и индустрије ФБиХ Нермином Џиндићем.

На састанку је било ријечи о Преднацрту закона о регулатору електричне енергије и природног гаса те преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, о Одлуци о квалитету течних нафтних горива у БиХ, као и о квотама за обновљиве изворе енергије.

Област енергетике треба да буде једно развојно подручје у Босни и Херцеговини, без обзира гдје се ти објекти налазе, они ће бити у функцији свих грађана и доносиће приходе директно у буџете свих нивоа власти у БиХ, поручено је данас у Сарајеву након састанка.

Министар Ђокић је том приликом рекао да је данас постигнут висок ниво сагласности за израду нацрта закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, те преносу и тржишту електричне енергије у БиХ.

“Ова активност траје од 2013. године. Интензивно се радило 2015. и 2016. године, па се мало застало, али је 2019. године реактивирано, па опет мало застало, али мислим да смо сада близу фазе да можемо имати усаглашен текст, што су и директиве из ЕУ”, рекао је министар Ђокић.

Он је нагласио да је на састанку разговарано и о изради Одлуке о квалитету течних нафтних горива у БиХ, те да сматра да је постигнута сагласност о усвајању тог акта.

“Потребно је што прије усвојити тај акт, јер је постао и препрека за БиХ у погледу позиције у међународним односима, када је ријеч о промету робе”, појаснио је министар и додао да је данас усаглашен начин на који ће бити разматрана питања која су још остала отворена.

Он је рекао да је веома битно заузети ставове, како нико никога не би кривио када дође до усвајања аката, те да је веома битно што је разјашњено шта је потребно урадити за општи интерес.

Министар је такође истакао да је данас постигнуто разумијевање и у вези са утврђивањем квота за обновљиве изворе енергије.

“Радосна је околност да се у БиХ развија интерес за нове и велике инвестиције у области електроенергетике, изградњом нових производних капацитета, посебно оних који су засновани на обновљивим изворима енергије. ФБиХ је изградила неке нове капацитете, ми смо изградили неке, неки су у плану и потребни су нам нови капацитети. Мислим да ту треба изградити ново разумијевање у погледу модела расподјеле квота. Ако до краја будемо имали разумијевање као данас, онда ћемо то брзо ријешити”, рекао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, то пружа шансу да енергетика буде развојно подручје у БиХ, те да без обзира на то гдје се буду налазили објекти, када они буду у функцији, новац ће ићи у буџете свих нивоа власти у БиХ.

“Сваки нови објекат који изградимо значи једну врсту националног богатства за све нас који овдје живимо”, поручио је министар Ђокић и напоменуо да је потребно да свако уради свој дио посла.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.