Sign In

ЂОКИЋ И МИХАЈЛОВИЋ: Јачање енергетских мостова између Србије и Републике Српске

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Београду са потпредседницом Владе Србије и министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић о реализацији пројекта ХЕС „Горња Дрина“ и другим заједничким пројектима у области енергетике.

На састанку је констатовано да су везе између Републике Српске и Србије нераскидиве и да је важно јачати их новим пројектима, а управо инвестиције у енергетици могу бити покретач развоја. Ђокић и Михајловићева су се сложили да је пројекат ХЕС „Горња Дрина“ веома важан и за Републику Српску и за Србију, јер ће управо изградња нових хидроелектрана бити кључна за енергетску безбједност у наредним деценијама.

Поред хидроелектрана које Република Српска и Србија заједно градити, постоји потенцијал за пројекте у области ОИЕ, а веома је важно што ће се градити и гасна интерконекција Србије са Републиком Српском, да се и у том сектору двије земље боље повежу.

У разговору је истакнуто да су, након што је 17. маја постављен камен темељац за градњу ХЕ „Бук Бијела“, обе стране посвећене реализацији овог пројекта и у сталној комуникацији о свим активностима.

Овај пројекат је посебно важан како би се искористили сви потенцијали у области енергетике, који укључују и нове хидроелектране, али и коришћење потенцијала ОИЕ, закључено је на састанку.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.