Sign In

Министар Ђокић о ХЕ Бук Бијела - Отворили смо ново поглавље живота, рада и сарадње са Србијом!

Објављено:

Након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, која је одржана данас у Источном Сарајеву, постављен је камен темељац за изградњу ХЕ Бук Бијела у Фочи.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је изградња Хидроелектране (ХЕ) “Бук Бијела” важан пројекат којим се отвара ново поглавље заједничког рада и који ће допринијети економском развоју и Српске и Србије.

Министар је прије полагања камена темељца за изградњу овог енергетског пројекта у близини Фоче истакао да је Република Српска данас на посебан начин усмјерена на овај пројекат зато што отвара ново поглавље живота, рада и сарадње са Србијом.

Он је изразио задовољство што данас присуствујемо почетку изградње ХЕ “Бук Бијела”, једне од три хидроелектране у систему “Горња Дрина”, заједно са хидроелектранама “Фоча” и “Паунци”.

“Овај догађај Република Српска, а посебно становништво Фоче и Подриња, чека више од 40 година”, рекао је министар Ђокић.

Он је нагласио да је циљ да у будућности буде што више оваквих пројеката у региону, који ће настајати као продукт сарадње, разумијевања више држава.

“Увјерен сам да ћемо са Србијом бити успјешни у овом пројекту. Почели смо прве активности у оперативном смислу у августу 2018. године потписивањем споразума између влада Србије и Српске, односно ресорних министарстава, и, ево, након бројних спроведених активности, дошли смо до тога да почињемо званичне радове”, рекао је министар.

За подршку овом пројекту, Ђокић је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику, Влади и премијеру Србије Ани Брнабић, те ресорном министру Зорани Михајловић.

Изградњу ХЕ “Бук Бијела” на ријеци Дрини финансираће електропривреде Србије и Српске у износу 220 милиона евра.

У заједничком предузећу ХЕС “Горња Дрина” предузеће “Електропривреда Србије” имаће удио од 51 одсто, а “Електропривреда Републике Српске” 49 одсто.

Изградњом ХЕ “Бук Бијела”, која би требало да траје пет година, биће отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – “Фоча” и “Паунци”, као и у Херцеговини ХЕ “Дабар”, те вјетро и соларне електране.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.