Sign In

Министарство енергетике и рударства поднијело иницијативу за ослобађање од плаћања ПДВ-а на увоз електричних аутомобила

Објављено:

​Министарство енергетике и рударства Републике Српске упутило је Управи за индиректно опорезивање БиХ иницијативу за измјену Закона о порезу на додату вриједност у дијелу који се односи на опорезивање нових моторних возила.

Министарство је овом иницијативом предложило увођење ослобађања од плаћања пореза на додату вриједност на увоз електричних аутомобила.

Тиме су настављене активности започете доношењем Закона о електричној енергији, којим је Република Српска прва у БиХ дефинисала питање употребе електричних возила.

„Све развијене земље западне Европе су снажно кренуле у промовисање кориштења електричне енергије у сектору транспорта, у циљу смањења емисије штетних гасова и заштите животне средине. У већини европских земаља примјењују се различите врсте пореских и других подстицајних мјера у овој области. Ми желимо да дамо свој допринос, јер се значајније повећање броја електричних аутомобила не може очекивати уколико се не предузму подстицајне мјере и не уведу одређене олакшице за њихову набавку и кориштење. Из тог разлога смо поднијели ову иницијативу и очекујемо да ће она бити уважена“, нагласио је министар Ђокић.

Подсјећамо да је у октобру мјесецу ове године, на иницијативу нашег Министарства, одржан састанак са увозницима хибридних електричних возила и произвођачима дијелова за ова возила. На састанку је закључено да се рјешавањем овог питања и стварањем предуслова за веће кориштење електричних возила требају бавити бројне институције и органи у Српској, као и да ову област треба законски детаљније уредити и континуирано радити на повећању свијести о значају кориштења ових возила.

„Процеси европских интеграција и прихваћене међународне обавезе БиХ у сектору смањења емисија гасова, те одговоран однос према здрављу нашег становништва и животној средини намећу потребу за дјеловањем у овом правцу, као и за што већим кориштењем обновљивих извора енергије, што је и опште опредјељење наше Владе“, закључио је министар Ђокић.

У БиХ тренутно не постоји већи број електричних возила као ни подстицаји за куповину и кориштење истих. Постоји мањи број електричних возила као и одређени број хибридних електричних возила која се не пуне из електроенергетске мреже. До сада је у рад пуштено свега око 30 пунионица за ова возила.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.