Sign In

Mинистар Ђокић пред други Самит енергетике у Требињу: Иницирали смо много активности у области енергетске транзиције

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је Срни да је енергетика највећа развојна шанса Републике Српске.

„Усмјерили смо Републику Српску ка енергетском развоју на начин да је схваћено да је енергетика највећа развојна шанса Републике Српске. Та шанса се реализује већ сада изградњом нових великих енергетских објеката и плановима да такве објекте градимо у скорој будућности“, нагласио је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, потребно је превазићи све формалне баријере у развоју сектора енергетике и избјећи политизацију овог питања у БиХ, те нагласио да би политички представници у институцијама БиХ, Уставни суд БиХ и високи представник требало да схвате да се више мора бринути о потребама грађана, а не о политичким жељама и интересима.

„Уставни суд БиХ покушава да буде фактор застоја и спречавања развоја економије у Републици Српској и БиХ. Ту се сада укључује и високи представник за БиХ који, такође, жели да зауставља живот, економски развој и раст у БиХ и то је оно чега се највише плашим“, изјавио је министар Ђокић упозоривши да, уколико се политика буде превише мијешала у све ово, неће бити развоја и у будућности ће се остати без енергетских објеката, док ће постојећи све више да старе и излазе из употребе.

„Ми ћемо постати енергетски зависници од остатка свијета. То значи да ће у будућности наши грађани морати да плаћају много већу цијену електричне енергије од оне коју плаћају данас. То ће бити најтежи ударац за грађане“, напоменуо је Ђокић.

Говорећи о другом Самиту енергетике “СЕТ – Требиње 2021”, који ће 20. и 21. маја бити одржан у Требињу, министар је истакао да је енергетика сектор који пружа велике шансе за развој, економски раст, побољшање квалитета живота људи на овим просторима.

„Самит је веома користан за енергетски свијет у цјелини, за све који су укључени у енергетске активности у Републици Српској, БиХ и региону. Овај скуп је прилика да се говори о најновијим активностима које се одвијају у овом врло динамичном сектору. Зато јер је сектор енергетике у посљедњих неколико година добио на динамици у односу на ранији период“, нагласио је министар додавши да су Влада Републике Српске и ресорно министарство учинили много у сектору енергетике, те истакао да је ресорно министарство иницирало много активности у области енергетске транзиције.

Нагласио је да је започета и, може се рећи, спроведена велика реформа у енергетском сектору у Српској доношењем новог Закона о електричној енергији.

Према његовим ријечима, овај закон је покренуо многе и нове активности у овом сектору, а прије тога усвојена је Стратегија развоја енергетике Републике Српске, а затим је поново иновирана као нова Стратегија до 2035. године, након чега је усвојена и оквирна Стратегија енергетике БиХ.

У Требињу ће сутра почети други Самит енергетике “СЕТ – Требиње 2021” на којем ће учесници имати прилику да чују одговоре на кључна питања енергетске будућности од око 50 водећих лидера електроиндустрије из земаља региона, најавили су организатори.

На отварању дводневног самита уводно обраћање требали би да имају министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Kошарац и генерални директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић, истакли су организатори скупа.

Током два дана скупа биће одржано седам различитих панела на којима би требали да говоре министар капиталних инвестиција Црне Горе Младен Бојанић, министар привреде и одрживог развоја Хрватске Томислав Ћорић, као и директор Секретаријата Енергетске заједнице југоисточне Европе Јанез Kопач.

Учесници самита под слоганом “Хибридна енергетска будућност”, како они у сали, тако и онлајн током два дана скупа, имаће прилику да чују одговоре на кључна питања енергетске будућности.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.