Sign In

Министар Петар Ђокић разговарао са представницима компаније Lykos Balkan Metals

Објављено:

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са представницима компаније Lykos Balkan Metals д.о.о. Бијељина.

Представници ове компаније су на састанку представили свој рад и планове за наредни период. 

Информисали су министра Ђокића o резултатима до сада проведених геолошких истраживања на простoру општина Језеро и Чајниче, са освртом на скорашње медијске натписе о пронађеном злату на подручју општине Језеро, као и злату, сребру и олову на подручју општине Чајниче.

Представници компаније Lykos Balkan Metals су потврдили да су истраживања у овом смислу показала одређене позитивне показатеље, да су до сада проведена геолошка истраживања показала присуство злата на три мјеста на истражном простору Језеро гдје су узети одговарајући узорци, што ће бити јасно прецизирано у извјештају о истраживањима проведеним у претходних годину дана, који је носилац права на истраживање, према рјешењу којим је одобрено истраживање, дужан да достави Министарству енергетике и рударства до половине марта мјесеца.

Истакли су да су, преко својих кћерки-компанија, већ инвестирали значајан капитал у Републику Српску, да су један од највећих инвеститора у области геолошких истраживања и да им је намјера да својим радом и даље позитивно утичу на економску климу и развој Српске.

Министар Ђокић је нагласио да су детаљна геолошка истраживања одобрена у складу са Законом о геолошким истраживањима, да се иста морају изводити у складу са постојећим правним оквиром и одобреном пројектном документацијом те додао да су геолошка истраживања само прва фаза ка евентуалној експлоатацији до које може доћи само ако су испуњени сви законски услови и уколико постоји сагласност локалне заједнице.

Према његовим ријечима, геолошка истраживања су дугорочни интерес сваке државе и Министарство ће наставити да уређује ову област, како би привукло што више инвеститора да улажу у локалне заједнице.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.