Sign In

Министар Ђокић разговарао са амбасадором Египта у БиХ

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са амбасадором Арапске Републике Египат у БиХ Њ.Е. Јасером Абделрахман Али Сороуром (Yasser Abdelrahman Ali Sorour).

Министар Ђокић и амбасадор Сороур су размијенили мишљење у вези са актуелним трендовима у области енергетике и рударства Републике Српске и Египта, те исказали обострану спремност за повезивање компанија, у циљу реализације потенцијалних заједничких пројеката у области обновљивих извора енергије, нарочито енергије вјетра и сунца. Разматрана је и могућност кориштења водоника као ресурса за производњу електричне енергије, с обзиром на то да Република Српска располаже богатим ресурсима лигнита из ког се производи овај енергент и да Египат има богато искуство и знања у овој области.

Министар Ђокић је информисао амбасадора Сороура о енергетским пројектима који се тренутно реализују у Републици Српској, као и плановима за будући период, истакавши да је опредјељење Републике Српске да у наредних 10 година изгради око 1000MW инсталисане снаге из обновљивих извора енергије и на тај начин побољша структуру свог енергетског микса, што је и наша обавеза као чланице Енергетске заједнице.

Амбасадор Сороур је рекао да је у Египту до сада изграђено око 45000MW енергетских постројења која користе разне изворе за производњу електричне енергије и да су, самим тим, могућности за сарадњу велике и веома реалне и извјесне.

Према његовим ријечима, амабасада Египта у БиХ је спремна да сарађује са Републиком Српском и у наредном периоду ће, кроз сталну комуникацију и размјену информација, интензивно радити како би привукла што већи број египатских компанија на тржиште Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.