Sign In

Министар Ђокић у Фочи: У понедјељак почињу припремни радови за градњу ХЕ “Бук Бијела”

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић најавио је данас у Фочи да ће у понедјељак, 17. маја, почети припремни радови за изградњу Хидроелектране “Бук Бијела” на ријеци Дрини, коју ће заједно финансирати електропривреде Србије и Српске у износу око 220 милиона евра.

У заједничком предузећу Хидроенергетски систем “Горња Дрина” предузеће “Електропривреда Србије” имаће удио од 51 одсто, а “Електропривреда Републике” Српске 49 одсто.

"Планирано је да се повећа инсталисана снага са 93 на 115 до 120 мегавата, што ће дефинисати главни пројекат", навео је Ђокић.

Он је истакао да ће изградњом ХЕ “Бук Бијела”, која би требала да траје пет година, бити отворено ново енергетско поглавље изградње великих енергетских објеката јер ће се након ове градити још двије хидроелектране на горњем току Дрине – “Фоча” и “Паунци”, као и у Херцеговини ХЕ “Дабар”, те вјетро и соларне електране.

"Поред “Бук Бијеле”, планирамо да у другој половини љета почнемо изградњу три мање хидроелектране на ријеци Бистрици, чија је планирана вриједност 102 милиона евра. Наш циљ и жеља је да у изградњи ових електрана учествује што више домаћих компанија и да буде што више запослено локалног становништва, а процјена је да је потребно минимум 500 радника током градње", рекао је Ђокић.

Ресорни министар је нагласио да је од великог значаја што ће ХЕ “Бук Бијела” заједно градити електропривреде Српске и Србије.

"Врло је важно напоменути да ће на отварању радова бити присутни предсједници влада и министри енергетике Србије и Српске и други званичници, а тог дана биће одржана заједничка сједница двије владе", навео је Ђокић.

Он је напоменуо да је било доста сумњи у овај пројекат и људи који су му се супротстављали.

"Жао ми је што се неко буни против овог пројекта, што му смета економски раст и развој", рекао је Ђокић.

Он је додао да не види разлог зашто то неки људи у Федерацији БиХ оспоравају.

"Овај пројекат ће допринијети развоју читаве државе, не само једног града и једне регије. Окреће нас ка будућности, која подразумијева сарадњу, договор, зајеничко учешће, а са циљем да нам народ живи боље, без обзира да ли живи са ове или оне стране Дрине. Сарадња Србије и БиХ је од кључног значаја за будућност и кроз овај пројекат се то на најбољи начин потврђује", рекао је Ђокић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је да ће општина Фоча и њено становништво, Српска и Србија, имати вишеструку корист од градње ХЕ “Бук Бијела”.

"Радује ме да ће се повећати инсталисана снага и капацитет што ће донијети економске бенефите нашој општини. Оно на чему смо инсистирали и што тражимо је да се у процес градње укључи што више домаће радне снаге, а и након тога имамо обећање да ће велики број породица добити запослење", навео је Вукадиновић.

Он је додао да ће средства која се буду сливала у општински буџет од рада “Бука Бијеле” улагати у градњу и одржавање локалне путне и остале инфраструктуре, те да ће сама градња иницирати и друга већа улагања у инфараструктуру, а све то ће се, како је навео, одразити на привлачење инвеститора.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.