Sign In

Министар Ђокић отворио Самит енергетике Требиње СЕТ 2021

Објављено:

Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић ​данас је у Требињу званично отворио Самит енергетике Требиње СЕТ 2021 и обратио се присутнима.

Након отварања Самита, министар Ђокић је учествовао на панелу на ком је било ријечи о енергетским стратегијама и енергетским плановима у региону.

Министар је том приликом рекао да је Република Српска ставила област енергетике на прво мјесто као своју највећу развојну шансу и најавио да је до 2035. године у плану да се у ову област инвестира 11,5 милијарди КМ.

Министар Ђокић је на отварању Самита енергетике у Требињу рекао да је до сада у област енергетике инвестирано више од три милијарде КМ и да је у току реализација великих инвестиција.

Он је додао да поред улагања у путну инфраструктуру, енергетика полако преузима примат у економском расту и развоју Републике Српске.

У Херцеговини и источном дијелу Републике Српске постоји концентрација енергетских објеката због природних ресурса, рекао је министар Ђокић и напоменуо да ће се подупирати развој и осталих дијелова, попут Семберије, Посавине, Крајине.

Навео је да је Република Српска иновирала стратегију развоја енергетике до 2035. године и да су циљеви рационално управљање националним енергетским ресурсима, сигурно снабдијевање грађана енергије, уравнотежено искориштавање природних енергетских ресурса као и градња енергетских капацитата у складу са модерном европском праксом.

Он је напоменуо да је у току изградња хидроелектране “Дабар”, а да је у сарадњи са Србијом почела градња хидроелектране “Бук Бијела” на Дрини, чиме се остварује овај велики пројекат о коме се причало више од 40 година.

“Брине отпор да се гради и развија у БиХ, што институције у БиХ покушавају да стану на пут овом пројекту и постављам питање чија је то Република Српска и коме припада, ако није дио БиХ”, рекао је министар увјерен да ће бити довољно мудрости и спремности да се реализује овај капитални пројекат који ће донијети корист свима.

Министар је навео да је у току и реализација пројекта малих хидроелектрана на ријеци Бистрици чија би изградња требало да почне у другој половини ове године.

Он је подсјетио да је издато и више концесија за изградњу вјетроелектрана и соларних електрана у Републици Српској.

“Република Српска снажно прати директиве и смјернице Енергетске заједнице”, рекао је Ђокић и оцијенио да је Српска ушла у енергетску транзицију и жели да прати савремене трендове у овој области.

Он је нагласио да Република Српска жели дијалог и сарадњу са свима када је ријеч и о енергетици али и о другим областима, као и да ријеши отворена питања.

“Отвара нам се велика шанса да стварамо добра за будуће генерације”, истакао је Ђокић и оцијенио да ће овај самит у Требињу на основу знања свих учесника допринијети развоју енергетског сектора у Српској, БиХ и региону.

Министар Ђокић се на маргинама Самита састао и са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, директором Секретеријата Енергетске заједнице Јанезом Копачем, директором Електропривреде РС Луком Петровићем и министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем. На састанку је разговарано о енергетској транзицији и процесу декарбонизације у РС и БиХ.

Фотографије са Самита енергетике Требиње 2021 можете погледати испод, а на овом линку послушати уводно обраћање министра Ђокића.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.