Sign In

Министар Ђокић разговарао са градоначелником Приједора Слободаном Јавором

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са градоначелником Приједора Слободаном Јавором на тему поступка докапитализације РЖР Љубија а.д. Приједор, о ком ће одлуку донијети Скупштина акционара наведеног друштва.

Министар Ђокић је информисао градоначелника о горе поменутом поступку, нагласивши да је циљ истог унапређење положаја РЖР Љубија а.д. Приједор у оквиру заједничког предузећа Арцелор Митал Приједор, кога су још 2004. године основали компанија Митал и РЖР. Митал је у заједничком предузећу стекао 51% удјела, а РЖР 49%.

Компанија Арцелор Митал Приједор, као заједничко предузеће, и даље остаје концесионар који ће на овом подручју наставити да врши концесиону дјелатност експлоатација жељезне руде, у складу са концесионим уговором који је раније потписан.

На састанку је јасно речено да се поступком докапитализације не врши никаква продаја рудника, као што неки у јавности покушавају да прикажу и то из чистог незнања шта тај поступак представља и значи или из неких других побуда.

Наглашено је да су рудници и даље имовина Републике Српске, а компанији АрцелорМиттал Приједор је само додјељено концесионо право да врши експлоатацију жељезне руде, за шта плаћа концесиону накнаду, а тако ће остати и у будућности.

Такође, на састанку је речено да је процес докапитализације РЖР-а покренут на иницијативу америчко-канадске компаније и да се води у складу са законом. Уколико се поступак проведе до краја, то ће бити од велике користи не само за привредно друштво РЖР Љубија а.д. Приједор и унапређење односа у оквиру заједничког предузећа Арцелор Миттал Приједор, него и за локалну заједницу.

Америчко-канадска инвестиција у Републику Српску показује да је Република Српска отворена за нове инвестиције, које представљају дугорочни интерес политике Републике Српске.

Представници града Приједора су изразили разумијевање према намјерама Владе Републике Српске да се на овај начин привуку инвестиције у град Приједор и Републику Српску. Према њиховим ријечима, од поступка докапитализације о ком је било ријечи очекују добробит за сам град.

У наредном периоду ће се наставити консултације са представницима града Приједора и предузећа РЖР, у циљу рјешавања свих питања која су од значаја за сам град Приједор, али и за развој рударске производње на овом подручју.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.