Sign In

Јавни позив за Светосавску награду

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања, те допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској, у радној/школској 2019/2020. години, у области предшколског и основног васпитања и образовања те у области средњег образовања и васпитања.

Кандидати за додјелу Светосавске награде, која се састоји од повеље и новчане награде, су васпитачи и стручни сарадници из предшколских установа, наставници разредне и наставници предметне наставе из основних школа те наставници средњих школа у Републици Српској.

Према овом јавном позиву, кандидате за додјелу Светосавске награде, према нивоима васпитања и образовања, могу предлагати предшколске установе и основне школе, струковна удружења васпитно-образовних радника те директори средњих школа, наставничка вијећа и стручни активи средњих школа.

„Светосавском наградом желимо додатно указати на значај и вриједност позива васпитно-образовних радника у Републици Српској, те наградити сваки допринос развоју и унапређењу нашег васпитно-образовног система. Додјељивањем Светосавске награде Министарство просвјете и културе доказује да цијени рад васпитно-образовних радника који уче дјецу да је знање свјетлост и моћ које нас ослобађа од незнања.  Васпитно образовни радници уче нашу дјецу како да читају и пишу, како да разумијевају себе и свијет око себе, како да буду добри, мудри и човјекољубиви, како да буду  вриједни, креативни и упорни, како да воле свој народ, како да очувају светосавски национални, културни и духивни идентитет али и како, као Свети Сава, да имају узоран живот, да воле све народе, да им помажу колико могу и да буду поштовани од њих. Желимо да васпитно-образовним радницима ова награда буде додатна мотивација за још већу посвећеност васпитању и образовању наше дјеце јер се васпитач и учитељ увијек може посматрати и као трећи родитељ. Вјерујем да ће добитници награде још више развијати своје таленте и преносити своје знање и искуство на дјецу јер од васпитања и образовања ученика, који се сада школују, зависи каква ће бити будућност Републике Српске.”, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић.

Јавним позивом прецизиране су процедуре и услови пријављивања кандидата те услови које кандидати за додјелу Светосавске награде требају испуњавати, у складу са законима и подзаконским актима којима је посебно дефинисана додјела награде за сваки ниво образовања и васпитања.

Критеријуми за бодовање приликом утврђивања листе кандидата за додјелу Светосавске награде за предшколске установе су да је васпитач или стручни сарадник аутор или коаутор дидактичке играчке, средства или материјала за рано учење, да васпитач или стручни сарадник има објављене радове у стручним часописима из дјелокруга свога рада, да је васпитач или стручни сарадник аутор књиге, композиције или другог садржаја који се може користити у раду предшколске установе, а који је одобрен за употребу од стране Републичког педагошког завода, иновативност и креативност у раду васпитача или стручног сарадника, примјена разноврсних и савремених иновативних метода и технологија у васпитно-образовном раду, допринос васпитача или стручног сарадника унапређивању квалитета рада предшколске установе у васпитно-образoвном раду, доказан допринос унапређењу партнерства са родитељима у организовању различитих садржаја као што су радионице, обуке, приредбе и друго.

Критеријуми за основне и средње школе су освојено прво мјесто на такмичењима ученика у претходној школској години, које je припремао тај наставник, иновативност и креативност у раду наставника, примјена разноврсних и савремених иновативних метода и технологија у васпитно-образовном раду и допринос наставника унапређивању квалитета рада установе у настави и ваннаставним активностима.

Имена добитника Светосавске награде биће објављена на званичној интернет страници Министарства просвјете и културе, а уручивање награде најбољим кандидатима биће уприличено на свечаној додјели, 28. јануара 2021. године, у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде за радну/школску 2019/2020. годину, као и одговорајући образац пријаве, доступни су на порталу Владе Републике Српске – www.vladars.net, на страници Министарства просвјете и културе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.