Sign In

Заједнички уџбеници за очување културног и националног идентитета

Објављено:

O изради заједничких уџбеника Републике Српске и Србије за националну групу предмета за основне и средње школе разговарала је данас у Београду министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић са министром просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранком Ружићем.

Министар Наталија Тривић напоменула је да је разговрано и о управо израђеном приручнику о заједничком језгру наставних садржаја који треба да се нађу како у предметним, тако и у међупредметним садржајима у уџбеницима из националне групе предмета за основну и средњу школу.

Она је нагласила да су ова настојања два министарстваод великог значаја за очување културног и националног идентитета српског народа.

"Веома је важно да се на тај начин идентитети, како национални, тако и културни, српског народа са обје стране Дрине идентификују као једно, с обзиром на исто језгро културе и традиције српског народа. Веома је важно да ученици основних и средњих школа имају могућност да о свим важним историјским и националним садржајима уче из истих уџбеника", рекла је министар Наталија Тривић.

Она је напоменула да је ријеч је о групи предмета од националног интереса - српски језик, историја и географија, те о проширивању међупредметних садржаја за музичку и ликовну културу те предмет Природа и друштво за ниже разреде, нагласивши да ће садржаји бити идентични, а у смислу употребе ијекавице или екавице прилагођени подручју гдје ученици живе.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Бранко Ружић оцијенио је као веома конструктиван и квалитетан разговор о теми очувања традиције, културе, српског језика, ћирилице као и, како је рекао, сагледавању операцијализације оног што би требало у пракси да представља и примјена приручника кроз заједничко језгро наставних садржаја.

Према његовим ријечима, ти наставни садржаји иду у правцу да се идентитетски, односно уџбеници од националног значаја садржајем рефлектују на начин који ће бити комплементаран у Републици Српској и Србији.

"Желимо и да, поштујући иницијативу председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, сагледамо могућност да сви ови уџбеници буду на располагању читавој дијаспори, у оним школама где наши учитељи и наставници, у складу са одлукама Министарства науке, просвете и технолошког развоја Србије, држе наставу на срском језику", рекао је Ружић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.