Sign In

Именовања директора и запошљавање у школама по законом прописаним процедурама

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске одбацује инсинуације појединих удружења грађана и медија о утицају политике нa пoступaк избoрa и сaм рaд oргaнa упрaвљaњa у шкoлaмa на уштрб квалитета рада.
„Процедура избора директора и свих заспослених у школама јасно је прописана законима, као и услови у смислу стручности које кандидати морају да задовоље. Зато позивамо да нам се јавно и званично достави пријава за оне кандидате за које постоје сазнања да су изабрани под политичким утицајем, јер то нећемо дозволити у школама. Сваку пријаву коју добијемо, упутићемо просвјетној инспекцији која утврђује околности под којима је дошло до запошљавања.
Министарство просвјете и културе Републике Српске подсјећа да су 2017. и 2018.године донесени нови закони о основном и средњем васпитању и образовању, између осталог,  са циљем унапређења квалитета управљања у школама и тада је одлучено да због повећања транспарентности директоре основних и средњих школа именује Влада Републике Српске на основу јавног конкурса који расписује школски одбор. До тада су изборе директора проводили школски одбори који су у појединим случајевима злоупотребљавали позицију и блокирали процесе именовања директора и самим тим штетили и онемогућавали редован рад школе што је недопустиво. Оваква одредба је донесена управо са циљем да се повећа транспарентност процедуре избора директора, као и да се онемогући било какав вид злоупотреба приликом запошљавања“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.
Начин именовања директора је усаглашен тада са Законом о систему јавних служби, што значи да директора именује оснивач, тј. Влада Републике Српске.
Подсјећамо да су школе самостална правна лица која имају своје органе управљања и руковoђења. Директор школе, у поступку пријема и распоређивања радника дужан је да поступа у складу са законима и Министарство просвјете и културе у поступку пријема и распоређивања радника не може вршити утицај на школе.
Инспекцијски надзор над примјеном закона и подзаконских прописа из области образовања врши Републичка просвјетна инспекција, у саставу Републичке управе за инспекцијске послове.
Подсјећамо да Министарство просвјете и културе Републике Српске иинтензивно ради на унапређењу наставног процеса и рада у свим школама и због тога сматрамо недопустивим било који вид неаргументованих тврдњи.
Реформски процеси одвијају се у позитивном смјеру на задовољство наших ученика и наставника. Интензивно радимо на иновирању наставних планова и програма, дигитализацији садржаја, те усавршавању рада наставника како бисмо осавременили наставу и како би ученици стицали примјењива знања.
Имајући у виду смањење броја уписаних ученика у прве разреде основних школа, а што је дио укупних демографских кретања у Српској, програмом рада Министарства просвјете и културе Републике Српске за наредну годину предвиђено је да се ради на измјенама Закона о основном васпитању и образовању са циљем формирања  одјељења са оптималним бројем ученика, а како би наставници могли да се квалитетније посвете раду с њима и остану у нашем образовном систему. Опредијељени смо да креирамо модел рада у најбољем интересу наших ученика и наставника, превасходно штитећи интересе просвјетних радника.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.