Sign In

Министар Наталија Тривић на отварању изложбе Жене хероине Великог отаџбинског рата

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић присуствовала је отварању изложбе фотографија и докумената "Жене хероине Великог отаџбинског рата (1941-1945) - Рат нема женско лице", која представља свједочанство о значају и доприносу жена побједи у Другом свјетском рату.
Изложба је отворена  у Музеју Републике Српске  поводом 76 година од побједе над фашизмом, а њен значај је у томе јер посматра период Великог отаџбинског рата из неуобичајеног угла.
Министар просвјете и културе Наталија Тривић указала је  на потребу да се истиче улога жена у рату и допринос који су дале својим дјеловањем у превазилажењу недаћа које је собом носио Други свјетски рат.
"Ово је показатељ да је и у области културе потребно истаћи колико су жене и јаке личности, које могу да се изборе са разним недаћама, нарочито у ратним борбама", навела је Тривићева.
Она је додала да је неопходно чувати сјећање  на  жене хероје, које су оставиле трага кроз историју, те дале допринос слободи у којој се данас ужива.
Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов отворио је изложбу фотографија и докумената "Жене хероине Великог отаџбинског рата  (1941-1945) - Рат нема женско лице", која представља свједочанство о значају и доприносу жена побједи у Другом свјетском рату.
"Често говоримо о подвигу војника, о војној сили - другим ријечима управо о мушком лицу те војне акције, а врло је битно да се сјетимо ко је чувао позадину, ко је омогућио да преживимо, напредујемо и на крају побиједимо. То су наше драге даме", рекао је Калабухов приликом отварања изложбе.
Предсједник Удружења "Глас Републике" Миле Аљетић рекао је да изложба на својеврстан начин даје допринос његовању културе сјећања и памћења и представља упечатљив извјештај о прошлим временима која су утицала на судбину читаве цивилизације, као и свједочанство о значају и доприносу жена побједи.
Изложба "Жене хероине Великог отаџбинског рата (1941-1945) - Рат нема женско лице", организовали су Удружење "Глас Републике" и Амбасада Русије у БиХ, а отворена је у Музеју Републике Српске те ће  бити  постављена до краја мјесеца.
Изложби су присуствовали и министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Душко Милуновић, потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић, шеф српског клуба посланика у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић, те други званичници и грађани.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.