Sign In

Најављено повећање плата запослених у области образовања и културе

Објављено:

Најављено повећање плата запослених у области образовања и културе, била је тема данашњег састанка министра просвјете и културе Наталије Тривић и министра за научно-технолошки развој, информационо друштво и високо образовање Срђана Рајчевића са представницима Синдиката образовања, науке и културе на челу са предсједником Драганом Гњатићем.
„Опредјељење Владе Републике Српске је да процентуални дио буџета који би се односио на повећање плата буде до 5 одсто. Оставили смо могућност Синдикату да предложи најбољи начин обрачуна плата за све запослене у просвјети како  бисмо наставили даље обрачуне и преговоре до краја седмице“, рекла је министар Наталија Тривић и навела да је данашњи састанак први у низу састанака са синдикатом о овој теми.
Истакла је да би повећање плата до пет одсто значило повећање буџета за плате за око 16,2 милиона КМ на годишњем нивоу објаснивши да садашњи буџет за плате на годишњем нивоу износи 343 милиона КМ за око 17.000 запослених.
Нагласила је да је ово треће повећање плата у области просвјете у протекле три године што говори о добром стратешком правцу Владе Републике Српске који је на добробит просвјетних радника, као и запослених у култури.
Министар научно-технолошког развоја, високог образовања и информационог друштва Срђан Рајчевић изразио је велику срећу што трећи пут долази до повећања плата радницима у области високог образовања и студентског стандарда.
„Није лако у времену пандемије и глобалне кризе обезбиједити нешто овако, али то показује и способност Владе и добрих односа које смо у протеклом периоду имали са гранским синдикатом да заједнички долазимо до најбољих рјешења“, рекао је министар Рајчевић.
Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић рекао је да је захтјев Синдиката био да радници који мају најмање плате добију процентуално највећи износ, а радници са највећим платама најмањи износ. „Захтјев Синдиката је да почетни износ по раднику буде 50 марака и то би износило око 17,5 милиона КМ, али ћемо кроз предстојеће калкулације доћи до рјешења у оквиру предвиђеног повећања укупног буџета у износу до пет одсто“, рекао је Гњатић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.