Sign In

Објављен Правилник о плану уписа ученика у први разред средњих школа

Објављено:

Правилник о плану уписа ученика у средње школе за школску 2021/2022. годину објављен је  на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе.

Овим Правилником предвиђен је упис 10.953 ученика распоређених у 466 одјељења, од чега 8.251 ученик у занимања четвртог степена сложености, а 2.702 ученика у занимања трећег степена сложености.

У новој школској години планиран је упис  ученика у нова занимања и то: у струци Грађевинарство и геодезија су два нова занимања Фасадер и Монтер суве градње – молер, у струци Машинство и обрада метала су такође планирана два нова занимања – Оператер савременим технологијама и Механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике. У струци Електротехника планирано је ново занимање Техничар мултимедија, у струци Економија, право и трговина планирано је ново занимање Царински техничар, а у струци Пољопривреда и прерада хране планирана су два нова занимања - Агротехничар и Агропроизвођач.

Ученици и њихови родитељи могу бесплатно преузети Андроид апликацију „Водич кроз занимања“, а која је ажурирана и доступна на Google Play маркету. Сви заинтересовани могу преузети и инсталирати апликацију на своје мобилне телефоне, а за исто је потребно да се у претраживачу на Google Play маркету унесе “Vodic kroz zanimanja” и претрага ће приказати жељену апликацију.

Апликација омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа за школску 2021/2022. годину у свакој средњој школи у Републици Српској, као и описе свих занимања, укључујући статистичке податке Завода за запошљавање Републике Српске. На тај начин помажемо будућим средњошколцима да лакше пронађу жељено занимање.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.