Sign In

Седмица Културе сјећања у основним и средњим школама у Републици Српској

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичким педагошким заводом Републике Српске, а према препорукама Координационог тима за успостављање и очување културе сјећања и памћења предложило је свим основним и средњим школама у Републици Српској да на примјерен начин, а у складу са темама предмета од националног значаја, обиљеже  недјељу Културе сјећања и памћења у периоду од 19. 4. 2021.  до 24. 4. 2021. године.

У свим основним и средњим школама Републике Српске наставници и ученици ће, према понуђеним темама, које су се нашле у реформисаним програмима предмета од националног значаја, разговарати о значају културе сјећања и памћења, жртвама злочина који су се десили за вријеме Другог свјетског рата и послије, а посебна пажња треба да се посвети жртвама усташког злочина – геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Школе треба да прилагоде своје активности како би са ученицима, примјерено њиховом узрасту, разговарали о овој тематици и на пригодан начин обиљежили ову недјељу (изложбе у просторијама школа-литерарни и ликовни радови; у истраживачком раду ученици могу користити истраживачке сајтове као и књиге доступне у школским библиотекама: зборници о Јасеновцу-Доњој Градини; биљежење свједочења особа које су преживјеле рат и слично).

Наставници који су боравили у Израелу, на семинару у вези са културом сјећања и памћења, користећи педагошку праксу и педагошке алате Међународне школе за образовање о Холокаусту Јад Вашем, треба да буду велика подршка за организовање планираних активности у школама у којима су запослени.

Такође, на званичној интернет страници Републичког педагошког завода налази се електронска платформа Култура сјећања и памћења гдје наставници могу, уколико имају потребу, добити информације и подршку у вези са наведеним и другим темама, те планираним активностима.

  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.