Sign In

Снажан историјско-друштвени аспект филма „Априлски лет“

Објављено:

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић присуствовала је премијерном приказивању документарно-играног филма „Априлски лет“, аутора Милана Пилиповића, који је настао у продукцији Завичајног музеја Градишка.
Она је тим поводом нагласила значај овог филма који има за циљ да сачува од заборава историјску борбу нашег народа у вријеме Другог свјетског рата и херојски чин пилота Краљевског ваздухопловства.
„Овај филмски пројекат треба посебно цијенити, јер историјско-друштвени аспект филма, те његов документаристички значај, без сумње говори да се ради о дјелу које може и мора имати запажен значај у историјском насљеђу Републике Српске, поготово када знамо да је скроман број снимљених документраних и играних филмова који се, уопште, баве историјом ратова на подручју бивше Југославије, и акцентују одбрамбену и херојску улогу српских војника“, рекла је помоћник Тања Ђаковић.
Осврнувши се на област кинематографије као на веома важан сегмент културе, она је филм оцијенила као најјаче средство које чува историју и свједочи о времену, људима и догађајима.
„На овај начин, филм, а посебно документарни, деценијама већ преноси искуства других људи, њихове животне приче и ту искру која живот чини тако драгоцијеним и чаробним. Као детаљни информативни ресурси, у свијету и у тренутку кад истина постаје луксуз, документарни филмови су једна од оних савршених платформи за креирање пријеко потребног дијалога“, закључила је помоћник Тања Ђаковић.
Филм „Априлски лет“свједочи о херојском чину пилота Краљевског ваздухопловства који су након бомбардовања Београда 6. априла 1941. године из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, као освету за Београд.
Премијерном приказивању филма у Дому културе „Србија“ у Новој Тополи, Градишка, присуствовао је и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић те градоначелник Градишке Зоран Аџић.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.