Sign In

Прописани услови и начин стицања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури

Објављено:

​Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури усвојен је на данашњој, 13. редовној сједници Народне скупштине Републике Српске. 

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић истакла је да су Нацртом закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури прописани услови и начин стицања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури. 

Појаснила је да се овај закон односи само на умјетнике и стручњаке у култури који се самостално баве овом дјелатношћу, који нису у радном односу, а имају изузетне резултате у бављењу својом дјелатношћу.
 
„Лице које буде имало утврђен статус самосталног умјетника или самосталног стручњака у култури, под одређеним условима, оствариваће право на рефундацију средстава уплаћених на име доприноса за  пензијско и инвалидско осигурање, те здравствено осигурање из буџета Републике Српске“, рекла је министар Наталија Тривић.
 
Овим нацртом прописују се и права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава, те друга питања која су значајна за ову категорију.Подсјетила је да  Министарство просвјете и културе Републике Српске води  Регистар  умјетника и Регистар стручњака у култури, те да од ове године имамо по први пут базу података и знамо колико имамо умјетника и стручњака у култури.
 
Општи услови за стицање статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури су: да је држављанин Републике Српске и БиХ,  да има пребивалиште на територији Републике, да није у радном односу, да му је умјетничко стваралаштво и дјеловање једино занимање и  да је уписан у Регистар умјетника у култури који води Министарство.

Посебни услови за стицање статуса самосталног умјетника и статуса самосталног стручњака у култури су да има доказане резултате у професионалном бављењу умјетничком, односно стручном дјелатношћу у области културе на територији Републике, у посљедњих 10 година, да има остварена признања и награде на домаћем или међународном нивоу у области којом се бави, у посљедњих 10 година, да има позитивно мишљење репрезентативног струковног удружења, те доступност и видљивост, односно јавно објављена умјетничка, односно стручна дјела.

Поступак додјеле статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури спроводи се путем јавног позива који ће расписивати Министарство сваке три године, а који ће спроводити петочлана стручна комисија.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.