Sign In

Упис првачића омогућен путем платформе еУпис

Објављено:


Министарство просвјете и културе Републике Српске омогућило је свим заинтересованим родитељима да за наредну школску 2023/2024. годину изврше електронски упис ученика у први разред основне школе уз коришћење интернет платформе еУпис.

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе еУпис, основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова, а који су садржани у  Изводу из матичне књиге рођених, Увјерењу о држављанству и Увјерењу о пребивалишту.

Родитељи који у току попуњавања података о ученику, у оквиру интернет платформе Министарства просвјете и културе еУпис, дају сагласност за коришење дигиталних сетова података из евиденције институција Републике Спрске нису дужни да достављају Извод из матичне књиге рођених, Увјерење о држављанству и Увјерење о пребивалишту  у штампаном облику.

Интернет платформа еУпис креирана је у складу са највишим стандардима и захтјевима Министарства унутрашњих послова Републике Српске у вези са заштитом личних података.

„Електронски упис ученика у основну школу представља олакшање за родитеље ученика и васпитно-образовне установе, као и за јединице локалних самоуправа и полицијске управе у Републици Српској. Позивам све заинтересоване родитеље да искористе предности информационо-комуникационих технологија и да на брз и једноставан начин упишу своју дјецу у школу уз коришћење интернет платформе еУпис", рекла је министар Жељка Стојичић.

Министар Жељка Стојичић нагласила је да еУпис ученика омогућава школама да благовремено уоче који све ученици нису пријављени за упис у први разред, те да у дефинисаним роковима обавијесте родитеље или старатеље ученика.

Министарство просвјете и култре наглашава да родитељи који не желе да користе интернет платформу еУпис и даље имају могућност да, као што је био случај у претходном периоду, упис ученика изврше у просторијама васпитно-образовне установа  у складу са уписним подручјем.

Интернет платформа за еУпис ученика доступна је свим заинтересованим родитељима будућих првачића на веб-страници https://eupis.skolers.org/ путем које пријава дјеце за упис траје до 15. 3. 2023. године. Страници се може приступити уз коришћење било којег урађаја са интернет везом као што су рачунар, таблет или телефон.

Након успјешне пријаве школска комисија за упис ученика контактираће родитеље и

информисати исте о терминима за тестирање дјеце и о другим важним информацијама.

Промотивни видео-спот који садржи детаљно упутство за родитеље могуће је погледати путем сљедећег линка: https://www.youtube.com/watch?v=os49avBTmjwПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.