Sign In

Настава на даљину од 16. до 20. новембра

Објављено:

​У периоду од 16. до 20. новембра 2020. године све основне и средње школе у Републици Српској чије просторије ће бити кориштене као бирачка мјеста у организацији локалних избора 2020. године, изводиће наставу на даљину.

У наведеном периоду, основне и средње школе, као и њихова подручна одјељења, чије просторије неће бити кориштене као бирачка мјеста, организоваће васпитно-образовни рад у школским просторијама, осим школа које имају сагласност за извођење наставе на даљину.

О оваквој организацији наставе и обустављању рада у просторијама наведених основних и средњих школа у Републици Српској, те у Дому ученика Добој одлучено је усљед потребе дезинфекције школских просторија након одржавања локалних избора 2020. и због заштите здравља ученика и запослених у наведеним установама.

Школе су дужне да у наведеном периоду организују наставу на даљину, кориштењем средстава електронске комуникације и у складу са њиховим могућностима и праксама. Ученици основне школе наставне часове моћи ће пратити и путем програма Радио-телевизије Републике Српске („Школски час"), односно путем портала РТРС - www.rtrs.tv .

На порталу РТРС доступан је распоред емитовања часова према разредима, а пропуштене часове такође је могуће погледати путем овог портала, као и путем портала еНастава - www.enastava.net

Напомињемо да је у свим основним школама имплементиран „еДневник", односно  „Office 365" платформа, путем које ће наставници имати могућност да комуницирају са ученицима и дијеле потребне материјале за успјешну реализацију часа на даљину. Због тога је школама остављена могућност да на њима најприхватљивији и најквалитетнији начин, а у складу са могућностима ученика и њихових наставника, организују наставу на даљину.

Свим ученицима основних и средњих школа који су раније исказали потребу обезбјеђивања интернета за несметано праћења наставе на даљину, Министарсво просвјете и културе, у сарадњи са компанијом „м:тел" обезбиједиће им 4 GB бесплатног мобилног интернета у периоду од 16. до 22. новембра 2020. године.

Министарство просвјете и културе организовало је и онлајн обуке за коришћење „еДневник" апликације и употребу „Office 365" алата у наставном процесу и за наставно и ваннаставно особље школа, али и за ученике, односно њихове родитеље, а како би сви што лакше савладали употребу ових дигиталних алата те унаприједили наставне активности и интерактивност на даљину.

О терминима обука, ученике, односно њихове родитеље, благовремно су обавијестиле школе. Све обуке, и за наставнике и за ученике, снимљене су и доступне такође  путем портала еНастава - www.enastava.net (Упутства за наставнике и Упутства за ученике).   

Дезинфекцију школских просторија у периоду од од 16. до 20. новембра вршиће Републичка управа цивилне заштите Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.