Sign In

Неће бити отпуштања просвјетних радника

Објављено:

​Министарство просвјете и културе Републике Српске демантује писање и инсинуације појединих медија да ће доћи до отпуштања просвјетних радника у Републици Српској.

У васпитно-образовном систему Републике Српске имамо одређени број радника који немају пуну норму, што никако не значи да ће остати без посла.                 

Законска регулатива дозвољава допуну  норме на нивоу актива директора и то је пракса која се у школама примјењује годинама и тако ће бити и убудуће, чиме се врши прерасподјела кадрова који у неким школама неће имати довољан број часова.

Тачно је да посљедњих година  биљежимо мањи број ученика у школама, али исто тако имамо и природан одлив наставног кадра кроз њихово пензионисање. Јутарње чување и продужени боравак су, такође, облици васпитно-образовног рада за којима влада све већа потреба, за који се, законски, ангажују запослени из школе који на тај начин допуњавају своју норму.

Опредјељење Министарства просвјете и културе Републике Српске је повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем што у развојним политикама отвара могућност додатног запошљавања тренутно незапосленог просвјетног кадра, који је на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске. Измјенама Закона о основном васпитању и образовању, који је у процедури доношења, стварају се услови да се постојећи, слободни капацитети школских објеката могу дати на употребу локалној заједници за проширења капацитета обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем.

 Све су то мјере Министарства просвјете и културе усмјерене на унапређење васпитно-образовног система али и положаја просвјетних радника.

Просвјетни радници у континуитету показују спремност посвећеног рада у школама, а посљедњи примјер је изазов онлајн наставе којој су одговорили у поном капацитету. Тиме су, још једном, потврдили посвећеност и незамјењиву вриједност свога рада. Имамо квалитетан наставни кадар, који настојима задржати, и са којим ћемо наставити активно радити на унапређењу цјелокупног васпитно-образовног система.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.