Sign In

Програм за дјецу у години пред полазак у школу у 2023. години

Објављено:

​Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу у 2023. години.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу у Републици Српској биће и ове године реализован за ону дјецу која нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програм, а која по прописима којима се уређује област основног васпитања и образовања стичу услове за полазак у први разред основне школе у септембру мјесецу текуће годин.

Овај програм се, у трајању од три мјесеца, у периоду од почетка марта до краја маја, остварује првенствено у предшколским установама или у основним школама у јединицама локалне самоуправе гдје није могуће оснивање и функционисање предшколских установа. Ове године Програм ће се реализовати у 36 предшколских установа и то у 34 јавне и у двије приватне предшколске установе, у 80 основних школа и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју.

У овај тромјесечни предшколски програм, биће укључено 33,88 % дјеце од укупног броја дјеце у Републици Српској која у септембру ове године треба да крену у први разред (10.738 дјеце).

Тренутно предшколске установе похађа 3.871 дијете узраста од пет до шест година, а што чини 36% од укупног броја ове популације. Дакле, у предшколски програм у овој години биће укључено око 70% дјеце која би требала кренути у школу што значајно доприноси повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем.

Сврха Програма за дјецу у години пред полазак у школу је подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, кроз пружање основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

Кроз овај програм до сада је oд 2011. године прошло 45.685 дјеце, a Влада Републике Српске je за његову реализацију издвојила средства у износу од 3.543.733 КМ.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.