Sign In

Настава у школама до краја првог полугодишта

Објављено:

​"До краја првог полугодишта настава се може нормално одвијати у основним и средњим школама у Републици Српској, уз поштовање свих епидемиолошких мјера", потврдила је ово министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић након данашњег састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драганом Гњатићем.

Она је подсјетила да је у протеклих мјесец дана, усљед неповољних епидемиолошких околности,  12 основних школа, од којих седам у Требињу, обуставило наставу у школама и организовало њено извођење на даљину.

"Према тренутним подацима, све те школе данас завршавају са наставом на даљину и од понедјељка, 30. новембра, настављају са организацјом наставе у школама", рекла је министар Наталија Тривић, нагласивши да је стање у школама задовољавајуће и под контролим.

Кад је ријеч о ученицима позитивним на вирус корона, она је рекла да је у основним школама тренутно 105 активних случајева, а у средњим школама њих 119, те подсјетила да сви ученици који се налазе у изолацији наставу могу да прате путем интернета или на програму РТРС-а.

Министар Наталија Тривић је још једном подсјетила да сви директори школа, односно кризни штабови локалних заједница могу да поднесу иницијативу Министарству просвјете и културе о обустави наставе у школама за одређен период и прелазак на онлајн наставу, уколико сматрају да то диктира епидемиолошка ситуација.

"Током зимског распуста, који ће трајати до 21. јануара, пратићемо епидемиолошку ситуацију и видјећемо да ли је то вријеме да се ученици врате у школске клупе или ћемо продужити зимски распуст уколико епидемиолошка ситуација то буде захтијевала", навела је министар Наталија Тривић.

Кад је ријеч о платама запослених у области просвјете и културе, она је напоменула да је Влада Републике Српске ове године реализовала повећање плата просвјетним раднциима.

"У овом тренутку не можемо да кажемо да ће тако бити и наредне године зато што је примарно да се сачува здравствени систем. Нама је веома важно да сачувамо садашњи ниво плата и ми ћемо у томе успјети“, рекла је министар Наталија Тривић те нагласила да неће бити смањења плата.

Она је захвалила свим просвјетним радницима у Републици Српској, који, како је навела, свакодневно улажу огроман напор да у отежаним условима преносе знање ученицима и раде са њима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић поновио је да ће се настава до краја првог полугодишта одвијати по школском календару.

"Оно што је битно за просвјетне раднике јесте да неће бити смањења плата и накнада", рекао је Гњатић.

Он је додао да је у Српској мали број просвјетних радника позитивних на вирус корона, те да се у свим школама поштују препоруке и мјере надлежних органа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.