Sign In

Спортисти поручили да вакцинацијом чувамо здравље свих нас

Објављено:


Министар породице, омладине и спорта, Соња Давидовић, присуствовала је данас организованој  вакцинацији спортиста и спортских радника бањалучке регије која је одржана у просторијама Института за јавно здравство Републике Српске.

Давидовићева је изразила задовољство што је велики број спортиста показао интересовање за вакцинацију и нагласила да ће сљедеће седмице спортисти бити вакцинисани и у осталим регијама у Српској.

"Свима нам је стало да задржимо повољну епидемиолошку ситуацију и да не дођемо у ситуацију коју смо имали прошле године када су биле онемогућене спортске активности и манифестације", рекла је Давидовићева.

Она је нагласила да Република Српска има довољан број вакцина, те је апеловала на грађане да се вакцинишу, те да искористе дане "отворених врата" када могу да се вакцинишу без претходног заказивања термина. Према њеним ријечима у наредном периоду биће организована и вакцинација представника омладинских организација.

Директор Института, Бранислав Зељковић, истакао је да је љетна пауза идеално вријеме за вакцинацију спортиста, те захвалио Министарству породице, омладине и спорта Српске што су одговорно приступили томе да организују сва спортска удружења и клубове како би приступили процесу вакцинације.

"Ако знамо да спортисти представљају најздравији дио друштва, посебно је значајно што они својим примјером позивају и друге грађане да се вакцинишу", рекао је Зељковић.

Према његовим ријечима, у овом тренутку се у свијету биљежи пораст броја новозаражених.

"Зато је изузетно битно да у периоду повољне епидемиолошке ситуације, у којој се ми тренутно налазимо, обавимо вакцинацију оних категорија које имају повећан социјални контакт међу којима су спортисти", додао је Зељковић.

Говорећи о стицању колективног имунитета, Зељковић је рекао да само неколико земаља у свијету имају пожељан проценат вакцинисаних, односно више од 80 одсто.

"То је проценат који у нашем случају не зависи само од капацитета Института и свих здравствених установа, него и од заинтересованих грађана", напоменуо је Зељковић.

Он је навео да би за тај проценат у Републици Српској требало бити вакцинисано више од 800.000 грађана, а да је у овом тренутку вакцинисано њих више од 200.000 првом дозом.

"Налазимо се на добром путу. Брзину повећавамо свакодневно и циљ нам је да до краја јесени имамо проценат од 50 одсто вакцинисаних. Имамо довољно вакцина, остаје само да грађани буду заинтересовани, посебно млађе категорије од 18 до 25 година, који за сада најтеже приступају вакцинацији", нагласио је Зељковић.

Директор Рукометног клуба "Борац" из Бањалуке, Владимир Бранковић, рекао је да је органозована вакцинација спортиста лијеп гест ресорног министарства.

"Овдје сам у име клуба, да покажем нашу одговорност, не само за наше здравље, него за здравље свих људи око нас", додао је Бранковић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.